Την έναρξη του έργου «Δημιουργία ναυτιλιακού κόμβου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή στην Κύπρο» το οποίο χρηματοδοτείται από το EIT Climate-KIC ανακοινώνουν οι εταίροι του EIT RIS CLIMATE KIC στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και η Chrysalis LEAP.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Cyprus Energy Agency με τίτλο «Χάρτης πορείας για τη μετάβαση της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030», η Κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία θα εργαστεί με τους Κύπριους εταίρους του EIT Climate-KIC, καθώς και με μία ομάδα λιμενικών αρχών και άλλων φορέων στη Βαλένθια (Ισπανία), στον Πειραιά (Ελλάδα) και στο Τούρκου (Φιλανδία), προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους τα κέντρα ναυτιλίας με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η έγκαιρη υιοθέτηση ενός φιλόδοξου χάρτη πορείας, ο οποίος θα συμβάλει στην στρατηγική που έχει υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, που είναι η μείωση των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου κατά 50% (με βάση τα επίπεδα του 2008) μέχρι το 2050.
Για να επιτευχθεί αυτό, προστίθεται, οι εταίροι του έργου έχουν ξεκινήσει μία συμμετοχική διαδικασία για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την ανάδειξη των προκλήσεων και των προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής βιομηχανίας και η αναζήτηση λύσεων που θα συνεισφέρουν στις στοχεύσεις του 2030.
Η όλη διαδικασία, αναφέρει η ανακοίνωση, θα εδράζεται σε επιλεγμένους πυλώνες δράσεις για τους οποίους θα καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την κινητοποίηση επενδύσεων και χρηματοδότησης με σκοπό την υλοποίηση επιδεικτικών έργων πρωταρχικής σημασίας. Όπως αναφέρεται, σε δήλωση της η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι: «Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στηρίζει το έργο και την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030»
Σημειώνεται ότι το έργο υποστηρίζουν επίσης το Ναυτικό και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο της Κύπρου (CMMI) καθώς και το Maritime Institute of Eastern Mediterranean (MarInEM).
Το μητρώο της Κύπρου κατατάσσεται ως ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός στόλος παγκοσμίως και ο 3ος μεγαλύτερος στόλος ευρωπαϊκά, και ο οποίος λειτουργεί με επιτυχία σε παγκόσμια βάση και ελέγχει πέραν των 2,200 πλοίων. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ε.Ε. και μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παγκοσμίως, με περισσότερες από 200 διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες που κατέχουν και διαχειρίζονται πλοία, ναυλώσεις και ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καταλήγει η ανακοίνωση.