Παράλληλα, η Κομισιόν μελετά τη σταδιακή κατάργηση της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στη βιομηχανία.
Στόχος του μέτρου είναι να αποφευχθεί η λεγόμενη «διαρροή άνθρακα», (carbon leakage) δηλαδή ο κίνδυνος επιχειρήσεις της ΕΕ να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες, όπου δεν υφίστανται επιβαρύνσεις για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Παράλληλα με την επιβολή του φόρου αυτού η ΕΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στη βιομηχανία ώστε να μην υπάρχει διπλή επιβάρυνση των εισαγόμενων προϊόντων σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό έναντι των ευρωπαϊκών.
Κίνδυνος «διαρροής άνθρακα»
Όπως είναι γνωστό όμως η ΕΕ παρέχει σήμερα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής σε βιομηχανικούς κλάδους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα, προκειμένου να μειώσει το κόστος τους για το CO2.
Έτσι εάν ισχύσουν παράλληλα και τα δύο μέτρα, τότε το καθεστώς δεν θα είναι συμβατό με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος δεν επιτρέπει τη διπλή προστασία.
Πάντως η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, έχει δεσμευτεί στην επιβολή ενός πανευρωπαϊκού φόρου CO2 στα σύνορα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο θα συνοδευτεί από μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.
Σε μια τέτοια περίπτωση μεγάλοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί κλάδοι της ΕΕ, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν αυξημένη πίεση για τη μείωση του CO2 τα επόμενα χρόνια, όσο θα ξεδιπλώνεται και θα εφαρμόζεται το νέο «Πράσινο deal» της Ούρσουλας von der Leyen με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 .
Υπέρ του φόρου μεγάλες βιομηχανίες
Υπέρ της επιβολής συνοριακού φόρου άνθρακα έχουν ταχθεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ευρώπης, οι οποίες ήδη απειλούνται με διαρροή άνθρακα λόγω της απότομης αύξησης των τιμών των ρύπων από το 2018.
Η ArcelorMittal, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, χαρακτήρισε το συνοριακό φόρο άνθρακα "έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα θα συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 “.
Από την άλλη πλευρά η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις εξαγωγές προϊόντων προς τρίτες χώρες, λόγω του ανταγωνισμού με κατασκευαστές που δεν έχουν υψηλό περιβαλλοντικό κόστος.
Η κα Von der Leyen δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο συνοριακός φόρος άνθρακα.
Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι ανέθεσε το έργο στον νέο επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni με τη σύσταση ότι πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του ΠΟΕ.
www.worldenergynews.gr