Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νοθείας και λαθρεμπορίας στα καύσιμα

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νοθείας και της λαθρεμπορίας στα καύσιμα πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δημοσιεύοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «αξιολόγηση προϊόντων ως εθνικών ιχνηθετών μοριακής τεχνολογίας για προσθήκη στα καύσιμα καθώς και την διεξαγωγή δοκιμών για την αξιολόγηση των μεθόδων προσδιορισμού των ιχνηθετών αυτών στα καύσιμα».



Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ για το λόγο προκήρυξης του διαγωνισμού «λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ιχνηθέτησης και την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της σκόπιμης αφαίρεσης των χρησιμοποιούμενων ιχνηθετών από τους λαθρέμπορους, προκύπτει η ανάγκη θεσμοθέτησης προϊόντων πλέον αποτελεσματικών, που είναι δύσκολο έως αδύνατο, να αφαιρεθούν ή να καταστραφούν με τρόπο που συμφέρει οικονομικά».

Έτσι με την πρόσκληση καλεί φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, δηλαδή, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την αγορά να υποβάλλουν προσφορές για την επιλογή τέτοιων προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν ως εθνικοί ιχνηθέτες με σκοπό τον εντοπισμό μέσω αυτών των ποσοτήτων που διακινούνται λαθραία ή νοθεύονται.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ με εθνικούς ιχνηθέτες μοριακής τεχνολογίας , διαφορετικούς μεταξύ τους, αλλά και με τον εκάστοτε σε χρήση κοινό ευρωπαϊκό ιχνηθέτη, θα ιχνηθετούνται:

α) Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, όπως ορίζεται στις αποφάσεις ΑΧΣ 128/2016 (ΦΕΚ 3958/Β) και ΑΧΣ 467/2002, (ΦΕΚ 1531/Β), όπως ισχύουν.
β) Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης πλοίων και το ντίζελ πλοίων, που χρησιμοποιούνται για εφοδιασμούς πλοίων, όπως ορίζονται στις αποφάσεις ΑΧΣ 128/2016 (ΦΕΚ 3958/Β) και ΑΧΣ 53/2015 (ΦΕΚ 987/ Β), όπως ισχύουν.

Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης πλοίων και το ντίζελ πλοίων θα ιχνηθετούνται με το ίδιο Προϊόν. Για την ιχνηθέτηση των ανωτέρω αναφερόμενων καυσίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί προϊόν το οποίο αποτελείται από ένα ή περισσότερα είδη μορίων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι ποσότητες που θα ιχνηθετούνται είναι 1.200.000 τόνοι ετησίως πετρελαίου θέρμανσης και 500.000 τόνοι πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων και ντίζελ πλοίων.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής και αξιολόγησης προσφορών είναι:

1. Αιτήματα παροχής διευκρινίσεων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους Αιτούντες στην διεύθυνση: elmarker@aade.gr μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2019.
2. Κατάθεση φακέλου προσφορών από τους αιτούντες έως την 1η Οκτωβρίου 2019.
3. Έως τις 4 Νοεμβρίου 2019 οι αιτούντες, μετά από ηλεκτρονική ειδοποίηση, καλούνται να προσκομίσουν στο εργαστήριο του ΓΧΚ δείγματα προϊόντων για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης αυτών καθώς και των αντίστοιχων μεθόδων προσδιορισμού τους.
4. Έως τις 19 Νοεμβρίου θα γίνει η παραλαβή των προϊόντων προς αξιολόγηση από τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του ΓΧΚ.
5. Έως τις 2 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή Αξιολόγησης συντάσσει την τελική έκθεση αξιολόγησης των Προϊόντων.