Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Μειωμένα περιθώρια διύλισης για τα ΕΛΠΕ στο α’ τρίμηνο του 2019 - Σήμερα τα αποτελέσματα

Χαμηλότερα περιθώρα διύλισης και κέρδη αλλά σε παγιωμένη βάση, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περιλαμβάνυν τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα οποία ανακοινώνουν σήμερα τα ΕΛΠΕ.




Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου θα αντανακλούν την δυναμική συνέχιση της κερδοφορίας, έτσι όπως αυτή είχε καταγραφεί το 2018, όπου τα ΕΛΠΕ είχαν κάνει νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής, ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις, αλλά και ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών.

Την περυσινή χρονιά, τα χαμηλότερα περιθώρια διύλυσης και άλλοι εξωγενείς παράγοντες αντισταθμίστηκαν από την θετική απόδοση των διυλιστηρίων, την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο όμιλος να καταφέρει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα : από μέσο όρο καθαρής κερδοφορίας 63 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη τετραετία η συγκρίσιμη καθαρή κερδοφορία είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 300 εκατ. ευρώ.

Σε προ ημερών της πάντως εκτίμηση, η χρηματιστηριακή IBG είχε προβλέψει αναπροσαρμοσμένα κέρδη 28 εκατ. για το α’ τρίμηνο των ΕΛΠΕ, και μικρή πτώση κατά 12% στα EBITDA, τα οποία θα διαμορφωθούν στα 145 εκατ. από 166 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο μεταξύ για μετά και τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου μετατίθενται οι αποφάσεις για την τύχη της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τοποθετείται χρονικά για το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Στο μέτωπο των ΕΛΠΕ, είναι σαφές ότι οι μέτοχοι δεν βιάζονται και ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης οδηγούνται για μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Στο μεσοδιάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ θα τρέξει κάποια «εναλλακτικά σενάρια» για την αξιοποίηση του πωλούμενου μεριδίου του Δημοσίου.

Στο άλλο μέτωπο που αφορά άμεσα τα ΕΛΠΕ, αυτό της ΔΕΠΑ, όπου ελέγχουν το 35%, η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι σχεδόν έτοιμη, ενώ θα περιλαμβάνει, όπως λένε πηγές του Ταμείου, δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων όσων διεκδικήσουν την εταιρεία.

Στην πράξη, ακριβώς επειδή τα ΕΛΠΕ κατέχουν ήδη το μειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ, θα επιδιωχθεί η προκήρυξη να διασφαλίζει ότι όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον και υποβάλουν προσφορά για το 50,1% του εμπορικού σκέλους της εταιρείας, θα τύχουν της ίδιας ακριβώς αντιμετώπισης, αίροντας τις όποιες τυχόν επιφυλάξεις της αγοράς περί του αντιθέτου.

Σαν μοντέλο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα ακολουθηθεί εκείνο του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου PSP Investments, το οποίο ήδη ελέγχει το 40% των μετοχών του αερολιμένα.

(energypress)