Σε ποιούς τομείς θα δώσει βάρος η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση.
To εκλογικό σενάριο της 30ης Ιουνίου του 2019 είναι το νέο στοίχημα για την πορεία της οικονομίας και δει των εξελίξεων στα ενεργειακά.
Η μεγάλη διαφορά της της ΝΔ στις Ευρωεκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το σενάριο για αυτοδύναμη νίκη στις εκλογές, που είναι και ο βασικός της στόχος.
Αν αυτός δεν επιτευχθεί η συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ μπαίνει στο τραπέζι, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ακόμα όμως και αυτό μένει νε επιβεβαιωθεί ανάλογα με το πως θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του και τα πρόσωπα κλειδιά που το απαρτίζουν.
Από την άλλη πελυρά ο πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να ενισχύσει την συσπείρωση και να αποτρέψει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων από τη ΝΔ.
Το θετικό σενάριο στο επίκεντρο της αγοράς
Η αγορά θα λειτουργήσει με τις προσδοκίες δημιουργίας μιας κυβέρνησης, που είτε θα είναι αυτοδύναμη από τη ΝΔ είτε το ΚΙΝΑΛ θα επιβεβαιώσει την αντιπολιτευτική του θέση προς τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας με όποιο τρόπο μια τέτοια κυβέρνηση.
Το θετικό για την αγορά και την οικονομία σενάριο διαβλέπει την δημιουργία μιας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης, που θα βγάλει την οικονομία ταχύτερα από μια φάση χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και μειωμένης επενδυτικής δραστηριότητας.
Χρηματιστήριο και αποδόσεις ομολόγων αναμένεται να αρχίσουν να το προοεξοφλούν αυτό, με τις αποδόσεις της δεκαετών ομολόγων να αντιμετωπίζουν προς το παρόν το "μπλόκο" που εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες, της αγοράς των ιταλικών ομολόγων.
Η αγορά θα περιμένει σαφώς δραστικότερο και αποτελεσματικότερο επχειρηματικό πλάνο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, την οποία παρακολουθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητώντας λύσεις με τους συνεργάτες του, που δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις τιμολογίων.
Ο διαγωνισμός χωρίς αντίκρυσμα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μοιραία θα οδγήσει σε επανασχεδιασμούς με νέα μείγματα μονάδων για την προσέλκυση επενδυτών.
Η αγορά αναμένει από τη ΝΔ να εφαρμόσει ένα πλάνο που να προσιδιάζει σε αυτός της Mckinsey με στόχο να βγει η επιχείρηση από το τέλμα.
Η ΝΔ αναμένεται να επικεντρωθεί στην στρατηγική ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπου ήδη έχουν γίνει βήματα, την τεχνολογία της αποθήκευσης καθώς σε όλους τους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης.
Σχετικές κατευθύνσεις έχει δώσει στις ομιλίες του άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Η πολιτική όσον αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αναμένεται να επιταχυνθεί, αφού είναι ένας τομέας που γνωρίζει άριστα και έχει επιμεληθεί η προσωπική σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.
Παράλληλα η κυκλική οικονομία και η διαχείριση των απορριμάτων είναι ένας τομέας που γνωρίζουν καλά και ετοιμάζουν συγκεκριμένα επενδυτικά πλάνα ο καθηγτής Κωνσταντίνος Αραβώσης, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στα περιβαλλοντολογικά και το επιτελικό στέλεχος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής,με διευρυμένες γνώσεις συνολικά στα ενεργειακά σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και τα υβριδικά που ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει προσωπικά μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη των ενεργειακών επενδύσεων και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να καταστήσει τον ευρύτερο κλάδο καταλύτη επενδύσεων.
Αν παράλληλα λάβει κανείς υπόψη την εκκίνηση σημαντικών έργων όπως ο IGB και η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, γίνεται αντιληπτό ότι η δυναμική του κλαδου μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.
Συμπερασματικά η ΝΔ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε ένα μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και εφαρμογής του target model καλύτερο από αυτό του Τρίτου Μνημονίου. Και φυσικά να ξεπεράσει την ισχνή περίοδο 2013-2015 όπου πολλά εξαγγέλθηκαν αλλά λίγα έγιναν.
Τέλος στον βιομηχανικό τομέα όπου ζητούμενο είναι οι επενδύσεις, συμβουλευτικό ρόλο δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο κ. Ακης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.
Τέλος αν ο Κώστας Σκρέκας αξιοποιηθεί σε ευρύτερο αναπτυξιακό υπουργείο και μετά την επιστροφή της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωβουλή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργός Ενέργειας είναι πιθανό να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.
www.worldenergynews.gr