Στα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ρύθμισης χρεών για τους οφειλέτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σύμφωνα με τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Η προσφυγή στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αναπτύσσεται αυτή την στιγμή.
Όπως εξήγησε η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της ΕΓΔΙΧ κυρία Θεώνη Αλαμπάση κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η ολοκλήρωση της πλατφόρμας συνεχίζεται ούτως ώστε να είναι είναι όσο το δυνατόν, περισσότερο, λειτουργική.
Η κυρία Αλαμπάση σημείωσε ακόμη ότι όσο θα διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση, θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού.
«Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια» διευκρίνισε.
Μιλώντας, νωρίτερα σήμερα στο ρ/σ «Κόκκινο» ο Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης δήλωσε ότι η πλατφόρμα θα έχει ανοίξει μέχρι να τελειώσει η προεκλογική περίοδος. Μέχρι τότε, κάποιος που έχει πρόβλημα με την τράπεζά του έχει προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς αυτοί δεν γίνονται σε περιόδους εκλογών, όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη περίοδος λόγω της περιόδου του Πάσχα. «Δεν υπάρχει κενό μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Μέχρι να λήξει η προεκλογική περίοδος, θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Εάν υπάρχει περίπτωση ιδιαίτερου προβλήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με δικαστική προσφυγή για να ρυθμίσει τα χρέη του κατά το άρθρο 8, και πάλι κερδίζοντας προστασία, συνέχισε ο κ. Κουρμούσης.
Πόσοι έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις οφειλών προς ΕΦΚΑ – εφορία
Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ταμεία.
Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30.000 είναι φυσικά πρόσωπα.