Τα πάνω κάτω φέρνουν οι πρόωρες εκλογές στον προγραμματισμό της κυβένρησης όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.
Ένα από τα ενεργειακά ζητήματα που μένει πίσω είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, το οποίο ήδη είχε παγώσει, μετά το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού,καθώς οι μέτοχοι δεν βιάζονταν να πάρουν άμεσα αποφάσεις. Τώρα το θέμα πάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Το ίδιο θα συμβεί και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει η επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές. Το «αγκάθι» της μονιμοποίησης 140 εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία είχε παγώσει το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας σε Εμπορίας και Υποδομών που έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση.
Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη είχε μεταφέρει τη διάσπαση της εταιρείας σε Εμπορία και Υποδομές από τις αρχές Απριλίου στα τέλη Μαΐου. Τώρα όμως με τις εθνικές εκλογές το σχέδιο αναμένεται να πάει μετά το καλοκαίρι. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως εάν η κυβέρνηση που εκλεχθεί είναι η Νέα Δημοκρατία, τότε μάλλον μπορεί να αλλάξει όλο το σχέδιο, καθώς η Ν.Δ. είχε ταχθεί δημοσίως αντίθετα με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΠΑ.
Όσον αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, παρόλο που η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει αύριο, μάλλον η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα αναλάβει να διεκπεραιώσει η επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι δύσκολο η κυβέρνηση να αναλάβει να επιλύσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί η παράταση της προθεσμίας για μετά τις εκλογές.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να επαναξιολογηθεί το σύνολο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο πάντα των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.