Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

H μεγάλη επιτυχία της Saudi Aramco: Γιατί οι επενδυτές τώρα ποντάρουν στο ομόλογο της

H ESG ή η κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση ίσως είναι της μόδας αυτές τις μέρες στη Wall Street, αλλά αυτό είχε ελάχιστες επιπτώσεις στη ζήτηση για τη προσφορά του ομολόγου της Saudi Aramco που ανακοινώθηκε πρόσφατα. 


Οι θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως είναι έτοιμοι να αγοράσουν ομόλογα της Saudi Aramco, του πετρελαϊκού κολοσσού που ανήκει σε ένα κράτος γνωστό για τις φυλακίσεις πολιτικών αντιφρονούντων, την καταπίεση γυναικών και τη δολοφονία δημοσιογράφων.
Η Saudi Aramco, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε κέρδη $224 δισεκατομμυρίων, έλαβε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσφορές για το ομόλογό της. 
Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 70% της Saudi Arabian Basic Industries Corporation (SABIC) της πετροχημικής εταιρείας της Σαουδικής κυβέρνησης από το κρατικό επενδυτικό ταμείο για περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, η Aramco προσφέρει ομόλογα που κυμαίνονται από 3 έως 30 χρόνια και θα πληρώσει μεταξύ 75 και 175 μονάδων βάσης πάνω από τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. 
Έτσι με τα τρέχοντα επιτόκια του δεκαετούς, η απόδοση ενός 10ετούς ομολόγου της Aramco θα βρεθεί στο 2,77% και η απόδοση 30ετούς ομολόγου θα βρεθεί στο 4,68%.
Οι ανάδοχοι είναι οι Citi, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και NCB Capital. Γιατί λοιπόν οι επενδυτές είναι τόσο πρόθυμοι στο να αγοράσουν ομόλογο της Σαουδικής Αραβίας.
Με απλά λόγια, τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι μία σωστή επιλογή για τους επενδυτές που αναζητούν να επενδύσουν στην Σαουδική Αραβία χωρίς να αναλάβουν κάποιο πρόσθετο πολιτικό ρίσκο. 
H Ellen R.Wald, Ph.D, πρόεδρος της Transversal Consulting και συγγραφέας του "Saudi, Inc” αναφέρει ότι η επένδυση σε αυτό το ομόλογο είναι πολύ πιο ασφαλής από το να ανοίξει κάποιος ένα υποκατάστημα τράπεζας ή λιανικής στο Ριάντ. 
"Οι άνθρωποι είναι περίεργοι για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσουν έκθεση χαμηλού ρίσκου στη συγκεκριμένη χώρα" αναφέρει.
Σημειωτέον πως οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι πιθανό να παραγγέλνουν μαζικά υποθέτοντας ότι η πώληση θα διανεμηθεί. Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανομή της πίτας ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι επενδυτές σύμφωνα με τον αναλυτή Jake Leiby.
H Aramco είναι αναμφισβήτητα δυνατή. Η Υπηρεσία Επενδύσεων της Moody’s τοποθέτησε την εταιρεία στη βαθμίδα A1 την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη τη σταθερή μακροπρόθεσμη προοπτική της εταιρείας, τη διάρθρωση χαμηλού κόστους και τον ισχυρό ισολογισμό.
"Η Saudi Aramco έχει ελάχιστο χρέος σε σχέση με τις ταμειακές ροές, μεγάλη κλίμακα παραγωγής, ηγετική θέση στην αγορά και πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογοναναθράκων στον κόσμο" δήλωσε ο Rehan Akbar, αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως οι επενδυτές βλέπουν την Saudi Aramco ως ένα ασφαλές στοίχημα σε ελκυστική τιμή. 
Για παράδειγμα το 10ετές εταιρικό ομόλογο της Exxon λήγει το 2026 και η απόδοσή του βρίσκεται 40 μονάδες βάσης πάνω από το αμερικανικό ομόλογο. Το 10ετές της Aramco αναμένεται να πληρώσει 125 μονάδες βάσης, κάτι παραπάνω δηλαδή από το τριπλάσιο.
Η δημόσια προσφορά της εταιρείας αναμένεται τώρα για το 2021 και οι ειδικοί λένε ότι άλλη μία πώληση ομολόγων τους επόμενους μήνες είναι πιθανή.
(Forbes, capital.gr)