Στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο "Γεωπολιτική και Ενέργεια: Η περίπτωση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» στις 28-03-2019.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ρίξει φως στη δυναμική της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου(Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος), όπως αυτή διαμορφώνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα τουαερίου και των υδρογονανθράκων στην περιοχή. Οι ομιλητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις απόψεις, την εμπειρία και τις γνώσεις τους για το θέμα, προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους ο καθένας.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκε να μιλήσει η κα Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου, με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση 2050-Προκλήσεις του πετρελαϊκού τομέα Διύλισης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Η κα Γούτα παρουσίασε τα δεδομένα της Ενεργειακής Μετάβασης έως το 2050 όπως αυτά διαμορφώνονται από τις Πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τον ρόλο της Διύλισης και των υγρών καυσίμων στις επόμενες δεκαετίες, μέσα από την ολοκληρωμένη πρόταση Vision 2050 που πρόσφατα παρουσίασε η FuelsEurope εκπροσωπώντας το σύνολο της ευρωπαϊκής Διύλισης.
«Η Διύλιση θα συνεχίσει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ ο γεωστρατηγικός ρόλος της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου αναβαθμίζεται συνεχώς, όχι μόνο λόγω της διέλευσης των ενεργειακών αγωγών (διαφοροποίηση οδών και πηγών ενέργειας) αλλά και λόγω των προοπτικών για εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων.
Ειδικά η Ελλάδα, επιπλέον των πλεονεκτημάτων της γεωγραφικής της θέσης, των νέων υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, διαθέτει σύγχρονα και ισχυρά διυλιστήρια, που θα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην Ενεργειακή Μετάβαση προς την Οικονομία Χαμηλού Άνθρακα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ένα ολοκληρωμένο κέντρο Ενέργειας, όπου η Διύλιση μπορεί να συνδυαστεί με την Έρευνα και Εκμετάλλευση με οικονομίες κλίμακας και με ισχυρά πλεονεκτήματα ενεργειακής ασφάλειας και ανάπτυξης για τη χώρα, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και όλη την Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε η κα Γούτα.
Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν επίσης ο εκπρόσωπος της ιταλικής ΕΝΙ, κ.Fabio Marchetti, Senior Vice President, Relations with European Institutions & Επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της ΕΝΙ, ο οποίος παρουσίασε την σημαντική δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην Έρευνα και Εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Bocconi, κ.Matteo Di Castelnuovo, ο οποίος έκανε μια γενική ανάλυση των ενεργειακών προοπτικών της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και ο κ. Nicolò Sartori, Επικεφαλής Ενέργειας, Κλίματος και Πηγών του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, ο οποίος ανέλυσε τις νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή, τα προβλήματα και τις προοπτικές.
Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Νίκος Θεράπος, Πρόεδρος του Συνδέσμου "Shipping, Energy & Geopolitics Bocconi Students Association", την παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Έλληνες, ενώ ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις από το ακροατήριο.