Εξελίξεις αναμένονται σήμερα για μία ακόμη δύσκολη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο παρασκήνιο, αλλά και ανησυχίες, για την τύχη ενός ομίλου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας.
Σήμερα, Τετάρτη, οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ, μια αποκρατικοποίηση η οποία θεωρείται αρκετά σύνθετη καθώς στη διαδικασία εμπλέκονται το δημόσιο, το οποίο πουλά το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean (όμιλος Λάτση), η οποία πουλά το 30,1% από το 45,47%.
Τα δύο επενδυτικά σχήματα «Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach» αναμένεται να υποβάλουν προσφορές και σύμφωνα με πληροφορίες, καθένα από τα δύο σχήματα έχει τους δικούς του «υποστηρικτές». Αν και πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν την πιθανότητα να μην εμφανιστεί κανένας επενδυτής σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, πηγή που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία, μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι αυτό το ενδεχόμενο θα αποτελούσε μάλλον έκπληξη καθώς οι επενδυτές έχουν μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια κάθε πτυχή της πώλησης και έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να μελετηθούν θέματα που άπτονται της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA), και της συμφωνίας μετόχων (SHA).
Δεδομένου ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών θα ήταν μάλλον ριψοκίνδυνη, το σίγουρο είναι ότι η πώληση των ΕΛΠΕ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης και ως εκ τούτου ακόμη και αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης θα διαδραματίσει το ύψος του τιμήματος και σύμφωνα με πηγή της επιχείρησης, ένα ικανοποιητικό τίμημα δεν θα έπρεπε να πέφτει κάτω από τα 1,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εμπειρία από προηγούμενες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις έχει καταδείξει ότι οι επενδυτές ίσως να μην είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τέτοια ποσά. Στην περίπτωση πάντως που το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος απέχει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή και θεωρηθεί ότι είναι αρκετά χαμηλό τότε προβλέπεται να ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές, μια πρακτική η οποία είναι και πάλι αρκετά συνηθισμένη στις ιδιωτικοποιήσεις.
Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να συνεκτιμηθεί στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται από την Κομισιόν ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Αναφορών στην οποία προσέφυγε το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ).
Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν ακύρωση της διαδικασίας πώλησης επικαλούμενοι ότι αυτό θα βλάψει το δημόσιο συμφέρον και την επιχείρηση ενώ θεωρούν ότι υπάρχουν νομικά και θεσμικά κωλύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση ενώ τα σωματεία των εργαζομένων αναμένουν να ξεκαθαρίσει σήμερα το τοπίο προκειμένου να δουν ποια θα είναι η εκτελεστή πράξη, την οποία υποστηρίζουν ότι θα προσβάλουν με προσφυγές κατά της πώλησης στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, το Σωματείο εργαζομένων DIAXON και οι ΠΟΕ, ΕΚΕΔΑ, ΠΕΠΕΚΟ έχουν προγραμματίσει τετράωρη στάση εργασίας η οποία θα διαρκέσει από τις 12.00-16.00 ενώ στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
(insider)