Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η εβδομάδα της κρίσης για τα ΕΛΠΕ

Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις, διαφοροποιήθηκαν τα σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία, καταρτίστηκαν τα συμβατικά κείμενα για το σύμφωνο πώλησης και τη συμφωνία μετόχων, η διαδικασία της πώλησης του 50,1% του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. 



Μάλιστα η τελευταία αναβολή τον περασμένο μήνα, δόθηκε κατά την επίσημη αιτιολογικά για τεχνικούς λόγους, ακριβώς προκειμένου να πάρουν την τελική τους μορφή οι δύο συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, συμπληρώνει αυτόν το μήνα ένα χρόνο διάρκεια, καθώς η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε ένα χρόνο πριν, στις 18 Απριλίου, με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2018.

Ωστόσο, το μέγεθος της συναλλαγής αλλά και η πολυπλοκότητά της, οδήγησαν σε αλλεπάλληλες αναβολές, αρχικά εξαιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υποχρέωση ή όχι υποβολής δημόσιας προσφοράς προς το σύνολο των μετόχων και στη συνέχεια καθώς ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με άλλες εταιρείες.

Επίσης η διαδικασία καθυστέρησε με αφορμή τις διαδικασίες για την χωριστή παραχώρηση του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων καθώς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αποφασίστηκε το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφική συμμετοχή.

Φτάνοντας στην τελική ευθεία πλέον στο διαγωνισμό μετέχουν η ελβετική εταιρεία Glenocre, σε συνασπισμό με την αμερικανική εταιρεία Carlyle και η ολλανδική Vitol η οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την αλγερινή κρατική εταιρεία ενέργειας Sonatrach.

Το γεγονός πάντως ότι η διαδικασία πώλησης έχει διαρκέσει 12 μήνες, προκάλεσε την έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία καλείται να χαράξει τη στρατηγική του ομίλου, εν μέσω μετοχικής αβεβαιότητας, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία σημαντικών ανακατατάξεων σε αρκετούς κλάδους δραστηριοποίησης του ομίλου, όπως οι αγορές διύλισης (αλλαγή του κανονισμού ΙΜΟ 2020 για τα ναυτιλιακά καύσιμα) ηλεκτρισμού (διερευνητικές επαφές για την πώληση  του μεριδίου του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison) και φυσικού αερίου (πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας).

Τέλος αναφορά στην  ολοκλήρωση της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, έγινε και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν η οποία σημείωνε ότι αποτελεί πρόκληση με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.  Σε κάθε περίπτωση και παρά το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εικόνα για τις προθέσεις των συμμετεχόντων ενόψει της προθεσμίας της Τετάρτης, υπάρχει αισιοδοξία ότι την Τετάρτη θα εμφανιστούν με συγκεκριμένες δεσμευτικές προσφορές και τα δύο σχήματα. 

(capital)