Στην τελική ευθεία έπειτα από ένα χρόνο αναμονής που έφερε σημαντικές αλλαγές αλλά και νέους μνηστήρες, μπαίνει από σήμερα η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Μέχρι το απόγευμα θα έχει γίνει γνωστό εάν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% της εταιρείας, υποβλήθηκαν δύο ή μία προσφορές. Στο ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση ελπίζουν να είναι δύο, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τίμημα.
Για την μεγάλη ιδιωτικοποίηση, της οποίας τις δυσκολίες δεν έχει κρύψει ούτε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφως, αναμετρώνται δύο κοινοπρακτικά σχήματα με ισχυρούς εταίρους από τον τομέα του trading πετρελαιοειδών και άλλων εμπορευμάτων διεθνώς.
Πρόκειται για την Ελβετική Glencore και την πανίσχυρη επενδυτική εταιρεία Carlyle αμερικανικών συμφερόντων καθώς και την Ολλανδική Vitol με την Αλγερινή Sonatrach.
Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει στο διαγωνισμό κάποια μεγάλη διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία δεν κατέστη δυνατή, παρά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και το ρόλο που διεκδικούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με πανίσχυρες παγκοσμίως πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Total.
Στην αγορά κρατούν μικρό καλάθι για την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Όπως εκτιμούν, ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η παραμονή του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, θέση η οποία εκτιμάται ότι δυνητικά μπορεί να αποτελέσει βαρίδι στην διαχείριση μιας τόσο μεγάλης εταιρείας στην λήψη δραστικών μέτρων και περικοπών, τα οποία ασφαλώς θα θέλει να υλοποιήσει ο ιδιώτης.
Για σήμερα τα απόγευμα είναι προγραμματισμένη η υποβολή των προσφορών. Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος από το ΤΑΙΠΕΔ των φακέλων ως προς τα τυπικά δικαιολογητικά και την πληρότητα και θα ακολουθήσει η σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου για την αποτίμηση της εταιρείας και ακολούθως το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
(newmoney)