Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Σταθάκης: Την Τρίτη υπογράφονται οι συμβάσεις για το Ιόνιο - Ισχυρότερο το ενδιαφέρον στο νέο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Την Τρίτη πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση σε περιοχές του Ιονίου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στα "Νέα".




Σχετικά για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα και ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρότερο ενδιαφέρον από την προηγούμενη φορά. Ψηφίσαμε τον νόμο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και προχωράμε στην υλοποίησή του. Στα ΕΛΠΕ θα πρέπει να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ιδιώτη μεγαλομέτοχο».
Αναφορικά με τις έρευνες των υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι την Τρίτη θα υπογραφούν οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση σε περιοχές του Ιονίου. «Η συμμετοχή», σημείωσε, «ενός διεθνούς ομίλου, της Repsol, πλάι στα ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει ότι η χώρα ανακτά εμπιστοσύνη και ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Κάτι που βέβαια προκύπτει και από το ενεργό ενδιαφέρον Exxon Mobil και Total για θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη. 
Υπέβαλαν το αίτημά τους Ιούνιο του 2017 και έναν χρόνο μετά έγινε η μονογραφή των συμβάσεων. Πλέον, έχουμε ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη, οι συμβάσεις μπορούν να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση και να τις φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή ακόμη και πριν από το καλοκαίρι».
Εξάλλου, μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η γεωπολιτική σημασία της Κρήτης στην εξασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στη Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο των Χανίων, ο υπουργός σημείωσε πως οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες είναι αναπόσπαστο μέρος της αναβάθμισης της χώρας μας, διότι όπως είπε,«δεν είναι μεμονωμένο συμβάν αλλά συνδέεται με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, που μας βάζουν στον χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία την ίδρυση του Gas Forum των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αιγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή αρχή. «Όλο αυτό δείχνει μια δυναμική γεωπολιτικών συμμαχιών που δίνουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
(energypress)