Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΕΛΠΕ: Το ναυάγιο έχει αιτίες/Οι ευθύνες ΤΑΙΠΕΔ/Ο Λάτσης έχει υποθηκευμένο το ποσοστό του στην Barclay's Bank!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Το ναυάγιο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων, για όσους είχαν έστω και στοιχειώδη γνώση όσων προηγήθηκαν και κυρίως όσων συνέβησαν ή συμφωνήθηκαν στο παρασκήνιο, έχει σοβαρές αιτίες και φυσικά αρκετούς αρνητικούς πρωταγωνιστές. 







Μεγάλες οι ευθύνες του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του ομίλου Λάτση, πλην όμως και ο προϊστάμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, δεν στερείται μεριδίου ευθυνών, καθώς κάποιοι φέρεται να καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του. Ιδού τα αίτια του ηχηρού ναυαγίου, που αποκαλύπτει το bigbusiness.gr.

Ειδικού Συνεργάτη

Όταν το ελληνικό Δημόσιο και ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους αποφασίζουν να πωλήσουν ίσως τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται μάλιστα στον πιό κρίσιμο και hot κλάδο, τον ενεργειακό, φυσιολογικά θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει τις μεταξύ τους σχέσεις και πολύ περισσότερο θα πρέπει να είναι σε θέση, αν μη τι άλλο, να αποδείξουν ότι κατέχουν την κυριότητα των μετοχών, που ο καθένας πωλεί.

Κι όμως, αυτό που γνώριζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκτός Ελλάδας, εδώ αποσιωπήθηκε εντέχνως. Δηλαδή, ότι ο όμιλος Λάτση, έχει υποθηκεύσει το ποσοστό του, το 45,5%, στην Barclay's Bank, η οποία δεν ήρε ποτέ την ενεχυρίαση. Και αυτό γιατί, ενώ οι μετοχές ενεχυριάστηκαν με 4 περίπου ευρώ έκαστη, τώρα έχουν 8,67 ευρώ και η Barclay's ζητάει bonus για να τις αποδεσμεύσει, το οποίο δεν συμφωνήθηκε ποτέ μεταξύ των δύο πλευρών και το ποσοστό των ΕΛΠΕ, που ανήκει στην Paneuropean του ομίλου Λάτση, παραμένει υποθηκευμένο!

Το γεγονός αυτό οι ενδιαφερόμενοι για το ποσοστό του ελληνικού ενεργειακού ομίλου το έμαθαν, όπως λέγεται, δια της... τεθλασμένης, καθώς κατά τη διάρκεια του due diligence ρωτούσαν επιμόνως σε ποιόν ανήκει το ποσοστό του 45,5% και αφού δεν έπαιρναν σαφή απάντηση, έφτασαν μέσω πληροφοριών στη Barclay's. Εκτός Ελλάδας, κυρίως, αλλά και εντός, ουσιαστικά είχε βουίξει η αγορά ότι η διαδικασία αυτή ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς κανείς δεν θα αγόραζε ενεχυριασμένες μετοχές, ειδικά ενός τέτοιου πολυσχιδούς ομίλου.

Επιπλέον, σε σχέση με τις δύο κοινοπραξίες ενδιαφερομένων, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη δύο παράμετροι για το ναύαγιο,όπως διατείνονται πολύ καλοί γνώστες των γεγονότων: Δηλαδή, ότι το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά δεν είχε καμία επαφή μαζί τους, παρά μόνο με την πλευρά Λάτση, με αποτέλεσμα να χρεωθεί μία παταγώδη αποτυχία, που εκθέτει φυσικά και το ίδιο το Ταμείο και την κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος, παρά την εμπειρία του χρεώνεται και αυτός το γεγονός ότι είχε συμφωνία μόνο με τον όμιλο Λάτση, χωρίς αυτός να έχει ελεύθερες τις μετοχές που πωλούσε μαζί με το ελληνικό Δημόσιο.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα, αν και πάλι το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίσει να έχει το ίδιο τον έλεγχο των όποιων περαιτέρω διαδικασιών, σε σχέση με το μέλλον του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σημειωτέον ότι για μεν την κοινοπραξία των Vitol-Sonatrach, η εξέλιξη με την ανατροπή Μπουτεφλίκα από την προεδρία της χώρας εθεωρείτο από μήνες δεδομένη, οπότε ο επηρεασμός ήταν ελάχιστος έως μηδενικός της αλγερινής συμμάχου της Vitol. Άλλες ήταν οι αιτίες του παγώματος του ενδιαφέροντός της, καθώς πίσω από τη Sonatrach εντοπίστηκαν κινεζικά κεφάλαια, γεγονός που θορύβησε και ευρωπαίους παράγοντες του κλάδου και όχι μόνο.

Όσο για το δίδυμο Glencore-Carlyle, αυτό που δεν λέγεται και δεν γράφεται είναι το γεγονός ότι η πρώτη βρίσκεται στα δικαστήρια με το αμερικανικό Δημόσιο, ενώ η δεύτερη συμπράττουσα επίσης φέρεται να έχει διάφορα θέματα πίσω της.

Τι θα ακολουθήσει;

Με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ενόχληση για την εξέλιξη του όλου θέματος, πέραν των όποιων ευθυνών υπάρξουν και προφανώς κατανεμηθούν, αυτό που υποστηρίζεται στην αγορά ότι θα συμβεί μελλοντικά, είναι να πωλήσει μόνος του ο όμιλος Λάτση το ποσοστό του, αφού φυσικά βρεί τρόπο να το ξεμπλοκάρει από την ενεχυρίασή του, καθώς μάλιστα παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αυτός επιτάχυνει τις εξελίξεις για να μπεί ρευστό στα ταμεία του.

Όσο για το ποσοστό του Δημοσίου, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο, το οποίο φαίνεται να υιοθετούν και κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ότι θα παραμείνει ως έχει επί του παρόντος και μέχρι να αποφασίσει ο όμιλος Λάτση για τις επόμενες κινήσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε το τι θα αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο και δη στο οικονομικό της επιτελείο θα έχει ιδιαίτερη σημασία το τι θα αποφασιστεί, αφού όσα έγιναν εκθέτουν πρόσωπα και φωτογραφίζουν καταστάσεις, καθώς όπως λέγεται, κάποιοι από τους πολλούς εμπλεκόμενους εκμεταλλεύτηκαν την καλή πίστη του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, με αποτέλεσμα να χρεώνεται τώρα και ο ίδιος μέρος του ναυαγίου.

Το θέμα είναι ότι ένας κερδοφόρος και υγιέστατος επιχειρηματικός όμιλος εκτίθεται διεθνώς και το κύρος του δέχεται πλήγματα, εξ αιτίας ερασιτεχνικών χειρισμών του αρμόδιου φορέα, κακών ενεργειών μετόχων του-πωλητών και αφελών αν μη τι άλλο "συμφωνιών κυρίων", που κοστίζουν γενικώς και ειδικώς και είναι κρίμα και άδικο να εκτίθεται έτσι εν τέλει η ίδια η κυβέρνηση.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα»

Η ανακοίνωση των ΕΛΠE

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε σήμερα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., αναφορικά με το διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), ότι για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού.

(bigbusiness)