Σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών του, το Ομάν έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να καλύπτει το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ηλιακή ενέργεια θα παράγει πιθανώς το 21% της συνολικής ισχύος που απαιτείται στο Ομάν μέχρι το 2030, ενώ η αιολική ενέργεια και η ενέργεια από απόβλητα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 6,5% και το 2,5% του συνολικού ενεργειακού μείγματος αντίστοιχα. Ωστόσο, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, με αναμενόμενο μερίδιο τουλάχιστον 70% στο ενεργειακό μείγμα του Ομάν το 2030.
Το Ομάν έχει θέσει επίσης ως στόχο ότι μέχρι το 2025 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παράγουν περίπου το 16% της συνολικής ισχύος που απαιτείται στο σουλτανάτο. Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να συμβάλει στο 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025, ενώ η αιολική ενέργεια και η ενέργεια από απόβλητα θα αντιπροσωπεύουν το 2% του συνόλου της ενέργειας του Ομάν η κάθε μία.
Το Ομάν ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή την έναρξη πολλών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου έργου ηλιακής ενέργειας ισχύος μεταξύ 500 και 1.000 μεγαβάτ, και ενός μεγάλου έργου αιολικής ενέργειας με προβλεπόμενη παραγωγική δυναμικότητα 300 μεγαβάτ ισχύος. Παράλληλα, ανακοινώθηκε επίσης η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, με προβλεπόμενη παραγωγική ικανότητα 125-160 μεγαβάτ ισχύος.
Σε συνέντευξη τύπου, ο Σαλίμ μπιν Νάσερ αλ Αουφί, αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, δήλωσε ότι η βιωσιμότητα βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς το Ομάν ξεκινάει την ανάπτυξη πολλών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με οφέλη για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές.