Με αφορμή τις πληροφορίες για ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένα νησιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εξηγεί, σε ανακοίνωσή της, γιατί οι τιμές είναι υψηλότερες στα νησιά, ενώ επισημαίνει ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν υπερβαίνει το 8%.
«Είναι γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων παγκοσμίως και όχι μόνον στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί εξ αιτίας των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου, WTI και BRENT. Επίσης είναι γεγονός ότι σε κάποια νησιά, σε σύγκριση με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αισθητή διαφορά, η οποία όμως έχει πολύ λογική εξήγηση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «ο μεγάλος αριθμός εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα με υπολογίσιμες καταναλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, σε πολλές περιπτώσεις και αθέμιτο, συμπιέζοντας τα ποσοστά των μικτών κερδών τους μεταξύ 3- 6%. Αντιθέτως στα νησιά ο μικρός αριθμός εταιρειών και πρατηρίων που δραστηριοποιούνται, με εποχικές-καλοκαιρινές καταναλώσεις, δικαιολογημένα τους οδηγεί για την επιβίωση τους σε μικτά ποσοστά κερδών μεταξύ 5-8%. Είναι αθέμιτο και παράλογο;».
Σημειώνει δε ότι για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η σημερινή τιμή του Διυλιστηρίου Αμόλυβδης 95 oct (προϊόν + φόροι) είναι 1,210 + 24% ΦΠΑ = 1,500, όταν η μέση τιμή λιανικής στην Ελλάδα είναι σήμερα 1,650.