Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΕΛΠΕ: Οι εργαζόμενοι φράσσουν το δρόμο των επενδυτών

Nα φράξουν το δρόμο των επενδυτών προς τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προσπαθούν από τη Δευτέρα το πρωί κυριολεκτικά και μεταφορικά οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην πώληση του 50,01% του ομίλου.










Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα και την Τρίτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των εκπροσώπων της ελβετικής Glencore στις εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο καθώς και στις εγκαταστάσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, αναμένονται ανάλογες επισκέψεις και από τους εκπροσώπους της ολλανδικής Vitol.

Οι επαφές των επενδυτών με τον όμιλο είναι αναμενόμενες δεδομένου ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα συντελεστούν σημαντικά βήματα για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με το επόμενο βασικό στάδιο να αφορά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Η πώληση των ΕΛΠΕ όπως συμβαίνει με όλες τις δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρά χωρίς αντιδράσεις. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) έχει ήδη ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να μπλοκάρει την πώληση ενώ σε συνδικαλιστικό επίπεδο προχωρά σε τετράωρες στάσεις εργασίας τις ημέρες κατά τις οποίες έχουν προγραμματιστεί οι επισκέψεις των δύο ξένων επιχειρήσεων δηλαδή τη Δευτέρα (27/8/2018), την Τρίτη (28/8/2018) και η Δευτέρα 3/9/2018 και Τρίτη (4/9/2018) από τις 10.00 έως τις 14.00. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση «σκοπός της κινητοποίησής µας αυτής, είναι η παρεµπόδιση εισόδου των «υποτιθέµενων επενδυτών» στις εγκαταστάσεις. ∆εν χαρίζουµε τίποτα, οφείλουµε να µείνουµε ενωµένοι επιδεικνύοντας τη µέγιστη δυνατή σοβαρότητα και αγωνιστικότητα, λέγοντας όχι στις πολιτικές που θέλουν να ξεπουλήσουν τα ΕΛΠΕ καταδικάζοντάς µας σε ένα αύριο χωρίς ελπίδα. Καλούµε τους συναδέλφους στις πύλες των διυλιστηρίων».

Ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι «πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα βγήκε επίσημα από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και μιλάμε όλοι για ανάπτυξη και για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει παραγκωνίζοντας τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, παραγκωνίζοντας το ελληνικό εργατικό δυναμικό και πριονίζοντας τις δυνατότητες του ελληνικού επιχειρείν. Σχετικά με τα ΕΛΠΕ δεν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για την επόμενη ημέρα της πώλησης, ούτε για τους όρους με τους οποίους θα γίνει. Επενδύσεις σημαίνει εκσυγχρονισμός. Για τα ΕΛΠΕ, αυτό σημαίνει διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας. Οι εν λόγω επενδυτές είναι traders και σίγουρα δεν είναι τα μεγάλα ονόματα τα οποία όλοι περίμεναν. Βασικός μας φόβος παραμένει ότι θα μετατραπούν τα διυλιστήρια σε tank farms, κάτι το οποίο θα καθήλωνε τη δραστηριότητα του ομίλου. Αυτή τη στιγμή όλοι οι όμοροι δήμοι όπου λειτουργούν τα διυλιστήρια λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη ενώ οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες επιχειρήσεις σημειώνουν έναν κύκλο εργασιών ύψους 12 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι τοπικές κοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν θορυβηθεί καθώς βλέπουν άλλη μια ιδιωτικοποίηση να προχωρά χωρίς να εξασφαλίζει ούτε νέες θέσεις εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό ούτε προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη για τον ευρύτερο κλάδο. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΠΕ, ειδικά όταν μιλάμε για μια αποκρατικοποίηση η οποία προχωρά χωρίς καθαρούς όρους».

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ μιλώντας στο insider.gr αναφέρουν ότι τα προβλήματα που έχει η Glencore με την αμερικανική Δικαιοσύνη επισκιάζει το προφίλ της ως ιδανικού υποψηφίου ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει για το τίμημα αλλά και για τη διαδικασία που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ καθώς όπως αναφέρουν «το ΤΑΙΠΕΔ δεν παίρνει γνωμοδοτήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αλλά χρησιμοποιεί διάφορα δικηγορικά γραφεία».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και πολλά μέλη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η πώληση είναι αναπόφευκτη καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση