Έγκαιρα ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων διέγνωσε τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά των πετρελαιοειδών λόγω της επαναφοράς του εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν και έλαβε τα αναγκαία μέτρα θωράκισης.
H διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ από τον περασμένο Μάιο, οπότε και ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την επαναφορά των κυρώσεων στην Τεχεράνη, σπάζοντας μάλιστα τη διεθνή συμφωνία για άρση των περιορισμών, προχώρησε σε κινήσεις προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος έπαυσε να κάνει νέες προμήθειες ιρανικού αργού πετρελαίου, ενώ και το μεγάλο μέρος της παλαιότερης οφειλής που είχε στην κρατική εταιρία του Ιράν το έχει αποπληρώσει.
Ως προς τις ποσότητες αργού που προμηθευόταν, τα στελέχη των ΕΛ.ΠΕ προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτές να αντικατασταθούν. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων η διοίκηση είχε θέσει ως στόχο και το πέτυχε να έχει πολλαπλές πηγές αγορών πρώτων υλών για την παραγωγή των πετρελαϊκών προϊόντων από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομικής έκθεση της εταιρίας για το 2017 ο εφοδιασμός βαρύτερων αργών από Ιράν και Ιράκ αντιστοιχούσε στο 22% του «καλαθιού». Τα μερίδια της προαναφερόμενης ποιότητας από τη Ρωσία και το Καζακστάν ήταν από 10%, αντίστοιχα, ενώ στο 5% ανέρχονταν οι προμήθειες από Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με στελέχη των ΕΛ.ΠΕ νέες προμήθειες από Ιράν δεν γίνονται και αντικαταστάθηκαν από άλλες πηγές.
Πέραν αυτού τα ελληνικά διυλιστήρια προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από χώρες της Μεσογείου με ποσοστό 9% να αντιστοιχεί σε ποσότητες από τη Λιβυή, 4% από την Αίγυπτο και 13% από άλλες πηγές.
Τα ΕΛ.ΠΕ προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση καθώς όπως και άλλες ξένες πετρελαϊκές εταιρίες διέτρεχαν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακόμη και αποκλεισμό σε οικονομικές συναλλαγές τους με αμερικανικές και άλλες χρηματοπιστωτικές και πετρελαϊκές εταιρίες, αναφέρουν πηγές στο Energypress.
Οι κυρώσεις στο Ιράν
Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Ινδία δήλωναν τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις - αντίθετα με την αντίδρασή τους σε περιορισμούς κατά του πετρελαίου του Ιράν το 2012. Μπορεί όμως να υποκύψουν στην πίεση, καθώς οι πετρελαϊκές τους εταιρείες θα κινδύνευαν να μπλοκαριστούν από τις χρηματοπιστωτικές και πετρελαϊκές αγορές των ΗΠΑ . Οι τράπεζες και οι traders ήδη εμποδίζουν το εμπόριο με το Ιράν επειδή οι επιχειρήσεις τους εκτίθενται στις ΗΠΑ Οι εταιρείες πετρελαίου σε εκείνες τις χώρες σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους επειδή έχουν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ ή εκτίθενται στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πάντως και σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως στα 2,3 εκατ. βαρέλια καθώς ευρωπαϊκά διυλιστήρια μειώνουν τις αγορές τους. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν μπορεί να πέσουν και στο 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού.