Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας αυξήθηκαν κατά 10,5% πέρυσι παρά την πολιτική αστάθεια και τις αλλαγές στο καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ στη χώρα.
Καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα την τρίτη θητεία του στο αξίωμα μετά τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας του OPEC αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρέχοντας έσοδα που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η υπό αμερικανικές κυρώσεις PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν πέρυσι κατά μέσο όρο 772.000 βαρέλια ημερησίως, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2019, όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.
Τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν ωστόσο να περιοριστούν με την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ έθεσε αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα κατά την πρώτη του θητεία και έχει επιλέξει αξιωματούχους που θα μπορούσαν να επιδιώξουν να μειώσουν τις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.
Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν έδωσε κίνητρα για να ενθαρρύνει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, αλλά αφού δεν εξασφαλίστηκαν οι βασικές προϋποθέσεις για δίκαιη ψηφοφορία, εξέδωσε αντ' αυτού μεμονωμένες άδειες σε εξαγωγείς.
Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγικών κερδών του έτους προήλθε από τις μεταφορές αργού της Chevron, του μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου των ΗΠΑ, από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ βάσει άδειας που ισχύει από τις αρχές του 2023. Η εν λόγω άδεια επέτρεψε στον παραγωγό να ανακτήσει εκατομμύρια δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος από τη Βενεζουέλα.
Κίνα και ΗΠΑ οι κορυφαίοι πελάτες
Συνολικά, οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν κατά 64% σε περίπου 222.000 bpd πέρυσι, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βενεζουέλας μετά την Κίνα, η οποία έλαβε 351.000 bpd (-18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
Καθώς η Βενεζουέλα πάλευε με συχνές διακοπές διυλιστηρίων πέρυσι, οι εξαγωγές αργού και καυσίμων προς την πολιτική της σύμμαχο Κούβα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση, μειώθηκαν σε περίπου 32.000 bpd από 56.000 bpd το προηγούμενο έτος.
Η παραγωγή αργού της χώρας αυξήθηκε κατά 17% σε 914.000 bpd τους πρώτους 11 μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, από περίπου 780.000 bpd την ίδια περίοδο το 2023.
(capital.gr)