Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Σιβηρία: Το λευκό υδρογόνο αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο

Στο Διεθνές Συνέδριο Ενέργειας Υδρογόνου (IH2CON) στη Μόσχα, η Gazprom Hydrogen παρουσίασε μια έρευνα για την εξόρυξη φυσικού «λευκού» υδρογόνου στην Ανατολική Σιβηρία.





Το λευκό υδρογόνο, παρέχει πρωτοφανείς ευκαιρίες για την παγκόσμια οικονομία και ενέργεια.

Διαθέτοντας μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, όπως το Kovykta και το Chayandinskoye, η Ρωσία μπορεί να καταστεί σημαντική δύναμη στις διεθνείς ενεργειακές αγορές.

Μια επαναστατική ανακάλυψη

Το λευκό υδρογόνο ξεχωρίζει για την ανέξοδη εξόρυξή του και το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμά του.

Σε αντίθεση με το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με ακριβή ηλεκτρόλυση νερού που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή με το μπλε υδρογόνο που λαμβάνεται με δέσμευση άνθρακα, η παραγωγή του λευκού υδρογόνου γίνεται με φυσικό τρόπο υπόγεια.

Πρόσφατες εργασίες στο κοίτασμα Kovykta στο Ιρκούτσκ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη λευκού υδρογόνου στο σύνθετο μείγμα υδρογονανθράκων, μεθανίου, ηλίου και αζώτου της περιοχής.

Παρόλο που η συγκέντρωση είναι χαμηλή, περίπου στο 3%, το σήμα της ανακάλυψης αποτελεί σημαντική πρόοδο στην απελευθέρωση του δυναμικού του.

Το κοίτασμα Kovykta ενδείκνυται για αυτή την εξερεύνηση.

Με 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμου αερίου, 65,7 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμάτων αερίου και υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, όπως συσκευές διαχωρισμού με βάση τις μεμβράνες, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την έναρξη της εξόρυξης υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα.

Εάν επιτύχει, η διαδικασία αυτή θα έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την υιοθέτηση σε μεγαλύτερη κλίμακα, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα τόσο για τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και για τις διεθνείς εξαγωγικές αγορές.

Η είσοδος της Gazprom στο λευκό υδρογόνο (όπως το υδρογόνο που βρίσκεται σε αυτά τα λευκά πετρώματα) ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους του ρωσικού κολοσσού για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Από το 2020, η εταιρεία επενδύει ενεργά σε τεχνολογίες υδρογόνου και παράγει 350.000 τόνους ετησίως μόνο για την κατανάλωσή της.

Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματος CO2 των εξαγωγών σε χώρες όπως η Κίνα, όπου οι ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας παρέχουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τα αέρια από τα πεδία φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας, τα πεδία της Ανατολικής Σιβηρίας χαρακτηρίζονται από ένα φάσμα στοιχείων όπως προπάνιο, βουτάνιο και ήλιο.

Αυτή η ποικιλομορφία απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία, την οποία επεξεργάζεται η Gazprom, μέσω του εργοστασίου Amur.

Το μεθάνιο απομονώνεται και εξάγεται σε αυτή την εγκατάσταση μέσω του αγωγού Power of Siberia, ενώ άλλα αέρια χρησιμοποιούνται στην εγχώρια αγορά ή πωλούνται στο εξωτερικό.

Η Gazprom μπορεί να τροποποιήσει τις δραστηριότητές της και να ενσωματώσει την ανάκτηση υδρογόνου, ώστε να καταστεί δυνατή, για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός από τα υφιστάμενα μοντέλα γνωστικής μηχανικής.

Εάν η ζήτηση για υδρογόνο εξακολουθεί να είναι χαμηλή, το ίδιο αέριο μπορεί να επανεισάγεται σε δεξαμενές μέχρι να παρουσιαστούν οικονομικές ευκαιρίες.

Οι προοπτικές και τα εμπόδια

Η Gazprom αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα σχετικά με την εξαγωγή λευκού υδρογόνου, που έχουν να κάνουν με τη χαμηλή συγκέντρωση και την ανάγκη καινοτόμων τεχνολογιών για το διαχωρισμό τους με λογικό κόστος.

Η ασταθής αγορά υδρογόνου καθιστά δύσκολη τη δημιουργία μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδίων.

Παρόλο που τα κοιτάσματα είναι σπάνια, χώρες όπως η Γαλλία ερευνούν ήδη το λευκό υδρογόνο ως φθηνή ενεργειακή επιλογή.

Η έμφαση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή και κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας μεροληπτεί προς το πράσινο και το μπλε υδρογόνο.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται λιγότερο στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως η υδροηλεκτρική και η πυρηνική ενέργεια. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα από τις ασιατικές αγορές θα είναι μικρή.

Παρ' όλα αυτά, η μεταφορά υδρογόνου εξακολουθεί να είναι ακριβή και η παραγωγή απαιτείται συνήθως κοντά στα κοιτάσματα.

www.worldenergynews.gr