Οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν τη στρατηγική τους επί των κυρώσεων προκειμένου να διευκολύνουν μια διπλωματική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα ασκήσουν πιέσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Παρασκευή τις πιο βαριές κυρώσεις στο ρωσικό πετρελαϊκό εμπόριο μέχρι σήμερα, εγείροντας το ερώτημα πώς βλέπει ο Τραμπ τα μέτρα, δεδομένης της δέσμευσής του να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δύο κύριες προσεγγίσεις εξετάζει το επιτελείο Τραμπ. Η πρώτη —αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι υπάρχει λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας— περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα καλής θέλησης προς όφελος των ρωσικών παραγωγών πετρελαίου που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Η δεύτερη επιλογή θα βασιζόταν στις κυρώσεις, εντείνοντας περισσότερο την πίεση.
Η προσέγγιση που τελικά θα επιλέξει ο Τραμπ θα αποβεί καθοριστική για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τα futures για το πετρέλαιο Brent έχουν κερδίσει σχεδόν 5 δολάρια το βαρέλι αφότου ανακοινώθηκαν τα μέτρα Μπάιντεν, ενώ αναλυτές αναμένουν περαιτέρω κέρδη, κάτι που θα ανέβαζε το κόστος των καυσίμων σε όλο τον κόσμο.
Τα σχέδια της ομάδας Τραμπ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και τελικά εξαρτώνται από τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρο, είπαν οι πηγές. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι οργανώνεται συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχύοντας την προοπτική διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι σύμβουλοι του Τραμπ θα παλέψουν τελικά με το ίδιο ζήτημα που αντιμετώπισε και η κυβέρνηση Μπάιντεν - πώς θα αποφευχθούν μεγάλες διαταραχές της προσφοράς και των τιμών στην αγορά πετρελαίου, σε μια συγκυρία που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις σε τρεις από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου. Μια άλλη πρόκληση είναι και η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ χρήσης των εργαλείων οικονομικού πολέμου και της επιθυμίας να διατηρηθεί η κυρίαρχη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ευρωπαϊκά πλοία στο στόχαστρο
Χθες Τετάρτη Αμερικανοί αξιωματούχοι εισήγαγαν μέτρα για να καταστήσουν πιο δύσκολο για τον Τραμπ να άρει μονομερώς κυρώσεις στη Ρωσία. Επαναπροσδιορίστηκαν αρκετές οντότητες, ενώ απαιτείται από τον πρόεδρο να ενημερώσει το Κογκρέσο εάν σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς, διακινδυνεύοντας πιθανή αντίδραση των νομοθετών.
Ενα πιο επιθετικό μείγμα πολιτικής από πλευράς Τραμπ θα μπορούσε να συνεπάγεται πιο εκτεταμένη επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στο εμπόριο πετρελαίου, θέτοντας στο στόχαστρο Ευρωπαίους ναυλωτές και Ασιάτες αγοραστές, μεταξύ άλλων σε Κίνα και Ινδία, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ενδέχεται και να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση κατά των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω διαδρομών της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου.
Ένα πιο ήπιο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει άρση του ανώτατου ορίου τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι – δίνοντας ζωτικό χώρο στο ρωσικό πετρέλαιο ώστε να συνεχίσει να ρέει στην αγορά.
Χθες ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε τις κυρώσεις ως βασικό μοχλό που θα μπορούσε να επιφέρει ειρηνική επίλυση.
Παράλληλα, το επιτελείο Τραμπ αξιολογεί επιλογές πετρελαϊκής πολιτικής όσον αφορά το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Υπάρχει μια γενική συναίνεση μεταξύ των βασικών συμβούλων του για επιστροφή σε στρατηγική μέγιστης πίεσης προς την Τεχεράνη, ξεκινώντας με ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων ίσως ήδη από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πηγές. Στην πρώτη θητεία Τραμπ, αντίστοιχη προσέγγιση περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν επί Μπάιντεν.
Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη στη Βενεζουέλα, όπου ο Νικολάς Μαδούρο μόλις ορκίστηκε για άλλη μια θητεία, εν μέσω ενδείξεων για εκλογική νοθεία. Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Chevron έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
Ο Μαδούρο επέζησε της στρατηγικής μέγιστης πίεσης που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, αν και μειώθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας. Ο Mauricio Claver-Carone, σύμβουλος με επιρροή κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, θα επιστρέψει σε εξέχοντα ρόλο για τη Λατινική Αμερική με πιθανό σκοπό να υιοθετήσει εκ νέου την επιθετική στάση του 2019, όταν οι ΗΠΑ ήραν την αναγνώριση του Μαδούρο ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας.
(euro2day.gr)