Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Με Saudi Greek Interconnection, υδρογόνο και East to Med στο επίκεντρο ο Πρωθυπουργός στην Σαουδική Αραβία - Ποιοί υπουργοί τον ακολουθούν

Με επίκεντρο τους ενεργειακούς δρόμους πράσινης ενέργειας από το Νότο προς το Βορρά μέσω της Ελλάδας, αλλά και τη δημιουργία πολιτικών συμμαχιών που βασίζονται στην ενέργεια και την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ταξιδεύει σήμερα για τη Σαουδική Αραβία,  στην πόλη Αλ Ούλα  προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, SaudiHellenic Strategic Partnership Council.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που είχαν συμφωνήσει να συστήσουν ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα το 2022.

Στην Αλ Ούλα θα μεταβούν μαζί με τον πρωθυπουργό και επτά υπουργοί, που θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιοτήτων τους: Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Λίνα Μενδώνη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βρούτσης. 

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες καθώς είναι κοινές οι ανησυχίες για τα όποια τουρκικά σχέδια για κοινή τουρκοσυριακή ΑΟΖ. Η απάντηση της Ελλάδας είναι η ενίσxυση των περιφερειακών της   συμμαχιών με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία  δυνάμεις που δεν επιθυμούν να δουν την Τουρκία να κυριαρχεί στη Μεσόγειο.

Εκτός από τις κοινές ανησυχίες, γέφυρες συμμαχίας αποτελούν τα φιλόδοξα ενεργειακά έργα που σχεδιάζουν από κοινού οι δύο χώρες, όπως  την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC), που θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, και ο Saudi Greek Interconnection, το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Στόχος είναι επίσης η προσέλκυση σαουδαραβικών επενδύσεων στην ενέργεια ενώ υπάρχουν και  σχέδια για εξαγωγές καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα και από εκεί μέσω αγωγών στη Β. Ευρώπη. Πρόθεση του Ριάντ είναι να καταφέρει να εξάγει στην Ευρώπη, πιθανώς μέσω Ελλάδας, το πράσινο υδρογόνο που θα παράγει η μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο που κατασκευάζει και η οποία αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στα τέλη του 2026.

Σε μια συγκυρία που η γεωπολιτικές σχέσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι σε αναταραχή, τα κοινά ενεργειακά σχέδια λειτουργούν σαν άξονας σταθερότητας που ενώνουν τις χώρες σε κοινούς στρατηγικούς και οικονομικούς   στόχους. 


Saudi Greek Interconnection

Ο Saudi Greek Interconnection σχεδιάζεται από το κοινό σχήμα ΑΔΜΗΕ – National Grid έχει ήδη αναθέσει τις μελέτες σκοπιμότητας, οι οποίες αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο 2025. 

Πρόκειται για μια διασύνδεση μήκους άνω των 2.000 χλμ,  που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης.  Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στόχος είναι η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δυο Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement - SHA). 

Όπως ορίζεται στο καταστατικό της «Saudi Greek Interconnection”, ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος.  

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Saudi Greek Interconnection” έχει ως εξής:

1. Waleed Al-Saadi, Πρόεδρος Δ.Σ.

2. Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος

3. Abulaziz Almuhaiza, Οικονομικός Διευθυντής – Μέλος Δ.Σ.

Η Σαουδική Αραβία όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Αραβικού Κόλπου προετοιμάζονται για την εποχή μετά το πετρέλαιο, με στόχο να παραμείνουν ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις ενέργειας, διευρύνοντας τη δραστηριότητας σε νέους τομείς όπως ο πράσινος ηλεκτρισμός. Το Ριάντ, παράλληλα με το πετρέλαιο, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο παραγωγής πράσινης ενέργειας, έχοντας θέσει στόχο από το 2030 τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ.

Στο σχέδιο είχε αναφερθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα κατά το 13ο Arab – Hellenic Economic Forum, ο CEO της National Grid, Eng. Waleed Abdullah Al-Saadi. Συνοψίζεται στη κατασκευή 800 νέων σταθμών διανομής στη χώρα, επέκταση των γραμμών μεταφοράς κατά 300 χιλιόμετρα, νέα έργα που εξυπηρετούν την αυξανόμενη ζήτηση και συνδέουν στρατηγικά σημεία, όπως βιομηχανικές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο διασύνδεσης με γειτονικές χώρες στον Κόλπο.

Το βασικό πλεονέκτημα βέβαια της περιοχής είναι οι πολύ χαμηλές τιμές. Σε διαγωνισμό που έγινε το περασμένο φθινόπωρο για 3,7 GW φωτοβολταικών στη Σαουδική Αραβία, οι χαμηλότερες προσφορές ανήλθαν σε 0,0129 $/kWh, σύμφωνα με το περιοδικό pv magazine International.


East to Med data Coridor


Ο East to Med data Coridor, αφορά την κατασκευή ενός καλωδίου οπτικής ίνας μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Σαουδική Αραβία κάνει η ΔΕΗ. Το Joint Venture προβλέπει την εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας που αποτελεί τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο ανάμεσα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ   από κοινού με τις εταιρείες TTSA CY και Centers συνέστησαν το κοινοπρακτικό σχήμα με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd, το οποίο αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας.

 Η ΔΕΗ θα καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία  εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει  οι πρώτες επαφές με τις συστημικές τράπεζες, (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) και την σαουδαραβική Bank Aljazira,  οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης της ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.

www.worldenergynews.gr