Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Η ExxonMobil δεν προχωρά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021

O Λακοτρύπης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου στις 7/4 μιλώντας στον Ant1.







Η ExxonMobil διατηρεί στο μικροσκόπιό της μαζί με τον εταίρο της, Qatar Petroleum, τις δύο γεωτρήσεις που προγραμμάτιζε για το καλοκαίρι στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αφήνει ανοικτό και το παράθυρο καθυστέρησης μέχρι και τις αρχές του 2021.
Αυτό είχαν αναφέρει στις 7/4/2020 πηγές του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, πηγές που συνδέονται με τις πολύπλοκες διαδικασίες προετοιμασίας των δύο γεωτρήσεων.
Αν και έχει κλειδώσει γεωτρύπανο και είναι σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 παγώνει η Εχχοn Mobil μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να καθυστερήσει σημαντικά τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 σε εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της εταιρείας έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονοθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30%, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κάτι που ανακοίνωσε επίσημα στις 7 Απριλίου.

Την είδηση επιβεβαίωσε με αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος έλαβε προ ημερών επιστολή από την αμερικανική εταιρεία που τον ενημέρωναν για τις προθέσεις της.
«Μας ειδοποίησαν (η Exxon Mobil ) πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά και την πανδημία και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο”.


Το ρεπορτάζ του Φιλεέυθερου, που επιβεβαιώθηκε


Ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε η ExxonMobil, είναι η άφιξη στην Κύπρο εξειδικευμένων στελεχών από τη βάση της στο Χιούστον του Τέξας. Το επιτελείο των γεωτρήσεων της ExxonMobil, όπως έγραψε και στο παρελθόν ο «Φ», είναι στη Λευκωσία και η απαγόρευση πτήσεων όπως και η ανάγκη 14ήμερης καραντίνας -ακόμα και αν έρθουν με ναυλωμένη πτήση- είναι κάποια από τα πιο εμφανή δεδομένα καθυστερήσεων.

Από την άλλη, με καθυστέρηση αλλά χωρίς αναβολή -μέχρι στιγμής- αναμένεται να προχωρήσουν σε μέχρι και έξι διαδοχικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι εταιρείες ENI-Total. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν προβλήματα λόγω κορωνοϊού και συνεχίζεται κανονικά η γεώτρηση στην ΑΟΖ του Λιβάνου, είναι ένα από τα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι δεν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη, η γεώτρηση στο τεμάχιο 4 του Λιβάνου βρίσκεται σε συνολικό βάθος 3.000 μέτρων, και προχωρά για να φτάσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στον στόχο που βρίσκεται στις 4.200 μέτρα. Στο γεωτρύπανο και τα πλοία υποστήριξης τηρούνται όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές για την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνoϊό. Μεταξύ άλλων, έχει τροποποιηθεί και το πρόγραμμα αντικατάστασης πληρωμάτων, ώστε να μειωθούν και τα προβλήματα μεταφοράς του προσωπικού από άλλες χώρες, αλλά και της καθυστέρησης λόγω καραντίνας σε ξενοδοχείο που διαθέτει ο Λίβανος για τον σκοπό αυτό.

Το γεωτρύπανο Tungsten Explorer προβλέπεται ότι αμέσως μετά τη γεώτρηση στον Λίβανο, θα μετακινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη στην περιοχή ναυλωμένο από τις ENI-Total είναι και ένας από τους λόγους που οδηγούν την κοινοπραξία να αφήσει ως τελευταίο το σενάριο αναβολής των γεωτρήσεων.

Στο μεταξύ, πρόωρα διέκοψε εργασίες και έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, που πραγματοποιούσε παράνομη γεώτρηση στον στόχο «Λευκωσία-1» του τεμαχίου 8 στην κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται για σημείο, νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου. Η παράνομη γεώτρηση είχε σχεδιαστεί για να φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Το Yavuz και τα πλοία υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 2 Μαρτίου, προβλεπόταν να αποχωρήσει στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόωρη αποχώρηση του Yavuz οφείλεται σε νέα αποτυχία της γεώτρησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την έκτη παράνομη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
www.worldenergynews.gr