Θα υπάρξει επόμενη μέρα αλλά τώρα να ελέγξουμε τους κινδύνους - Με προβληματίζει η ενότητα της Ευρώπης.
H ενεργειακή αγορά λειτουργεί άψογα, ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο χθεσινό telecoference που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου και αποσκοπούσε στο να φωτίσει ερωτήματα τη επομενης ημέρας για την ελληνική οικονομία και τις αντοχές της απέναντι στην πανδημία, που είχε πολύ μεγάλη απήχηση.
Υπάχει επάρκεια σε φυσικό άεριο και πετρέλαιο και οι πτώσεις των τιμών μας ευνοούν, ανέφερε.
Ο CEO της Μυτιληναίος σημειωσε, ότι η ελληνική οικονομία ευνοείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου στον βαθμό που αυτό επιδρά στο κόστος της και στην βελτίωση του ισοζυγίου καθώς η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας.
Παράλληλα προέβλεψε ότι η μάχη του πετρελαίου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα χαρακτηριστεί από ένα παιχνίδι τακτικής των Ρώσων με στόχο να ανακτήσουν χαμένο έδαφος από τις αμερικανικές εξορυκτικές πετρελαϊκές εταιρίες σε διεθνές επίπεδο.
Ο πρόεδρος όμως της Μυτιληναίος με μεγάλη διαδρομή στα οικονομικά πράγματα της χώρας αναφέρθηκε σε μια βαθιά ύφεση που μπορεί να φτάσει το 20% στο β τρίμηνο και θα είναι πρωτόγνωρη ακόμα και σε σχέση με πολεμικούς καιρούς.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της βιομηχανίας, είπε ότι θα συνεχίσει να παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στην πορεία της οικονομίας και έθεσε δύο προοτεραιότητες:
Την ασφάλεια των εργαζομένων και την ρευστότητα για να μπορέσει μια επιχείρηση να σταθεί σε αυτήν την φάση.
Χρακτήρισε δε την περίοδο survival game και είπε ότι το 80% των επιχειρήσεων θα δώσουν μάχη επιβίωσης.
Όπως γίνεται και με καλές μεγάλες επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Η υγειονομική κρίση μας οδήγησε σε αχαρτογράφητα νερά, ανέφερε ο Πρόεδρος και η καθήλωση της ζήτησης είναι σε ποσοστά ανήκουστα.
Αρχίζει να διαφαίνεται ένα πρώτο φως, μια πτωση των κρουσμάτων, αλλά το πρόβλημα θα είναι ένα πράγμα που θα διαρκέσει.
Για εμάς που έχουμε εμπειρία στα commodities υπάρχει πάντα επόμενη ημέρα, συνέχισε.
Όταν ελέγξεις τον κίνδυνο της πτώσης, έρχεται η ανάκαμψη, αλλά τώρα η οικονομία πηγαίνει ταχύτατα στον πάτο.
Παρά ταύτα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις ευχάριστες την επόμενη ημέρα.
Τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά και είναι πολλά και θα ωφελήσουν επιχειρήσεις και εργαζομένους, τα τεράστια ελλείμματα και χρέη θα είναι το θέμα της επόμενης μέρας.
Με προβληματίζει κατέληξε, η ενότητα της Ευρώπης και τα μηνύματα που παίρνω από τη Ιταλία είναι ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια.
Θα υπάρξει επόμενη μέρα κατέληξε, ο άνθρωπος ξεχνά γρήγορα.
Τα βασικά συμπεράσματα του Teleconference του Κύκλου Ιδεών
1)Η ύφεση θα είναι βαθιά και πρωτόγνωρη αφού ούτε με περίοδο πολέμου δεν μπορεί να συγκριθεί και μπορεί να φτάσει το -20% στο β’ τρίμηνο του 2020.
Για το 80% των επιχειρήσεων θα είναι αγώνας επιβίωσης με στόχο την εύρεση ρευστότητας και την παράλληλη διασφάλιση των εργαζομένων.
2)Ο τουρισμός που κινδυνεύει με την μεγαλύτερη καταβαράθρωση θα χρειαστεί 3 με 5 χρόνια για να ανακτήσει τα μεγέθη του 2019, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.
Άρα εν δυνάμει η συνεισφορά του στην οικονομία που με τους πολλαπλασιαστές φτάνει το 30% αναμένεται να έχει υστέρηση.
3)Η χρήση πιστωτικής γραμμής 15 δισ για την ενεργοποίηση των κεφαλαίων του μαξιλαριού των 24 δισ, που προς το παρόν δεν αξιοποιούνται, είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον σύμβουλο επιχειρήσεων οικονομολόγο κ. Γιώργο Προκοπάκη.
4)Παρά την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν υιοθετούνται από τους ηγέτες της τα αντίστοιχα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Οι κρατικές αρχές έχουν πάρει προς το παρόν το πάνω χέρι στις οικονομίες και οι πολίτες προσβλέπουν προς αυτές ενισχύοντας τις τάσεις του Εθνικισμού και όχι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
5)Μετά την επιτυχή διαχείριση στο υγειονομικό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ελλείμματα και ύφεση για την χρονιά που διανύουμε τόνισε ο Φωκίων Καραβίας
Ο Ευάγγελος Βενιιζέλος έθεσε ορισμένα καίρια ζητήματα που αφορούν:
Τι θα γίνει με το χρέος το οποίο θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ όταν τα κράτη βρεθούν πίσω στους κανόνες και θα πρέπει η ελληνική οικονομία να αναμετρηθεί με τις αγορές.
Και πως θα αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης.
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr