Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Reuters: Σε πολυετές χαμηλό η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Ιανουάριο σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου συμμορφώθηκαν με την συμφωνία που περιορίζει την παραγωγή και η προσφορά της Λιβύης μειώθηκε εξαιτίας του  αποκλεισμού λιμένων και πετρελαίων, σύμφωνα με έρευνα της Reuters.




Κατά μέσο όρο, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου με 13 μέλη άντλησε 28,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτό το μήνα, σύμφωνα με την έρευνα μειωμένο στα 640.000 bpd από το αναθεωρημένο ποσοστό του Δεκεμβρίου.

Παρά την πτώση της προσφοράς, οι τιμές των αργού μειώθηκαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών ότι η επιδημία του κορωναϊού θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας. 

Αυτό οδήγησε τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να συζητήσουν για τη διεξαγωγή πρόωρης συνάντησης και τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την υποστήριξη της αγοράς.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC +, συμφώνησαν να εμβαθύνουν την υφιστάμενη περικοπή της προσφοράς κατά 500.000 bpd από την 1η Ιανουαρίου 2020. 

Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στη νέα μείωση είναι περίπου 1,17 εκατομμύρια bpd, το οποίο θα γίνει από 10 μέλη, τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα.

Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που δεσμεύτηκαν από τη συμφωνία ξεπέρασαν εύκολα τις δεσμευμένες περικοπές τον Ιανουάριο χάρη στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους του στον Κόλπο που περιόρισαν περισσότερο από ό, τι ζήτησαν να στηρίξουν την αγορά.
Ο ΟΠΕΚ τήρησε το 133% των δεσμευμένων περικοπών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα. Τον Δεκέμβριο, εφάρμοσε το 158% των υποσχέσεων συγκράτησης.

Η παραγωγή του Ιανουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον ΟΠΕΚ από το 2009, έτος κατά το οποίο πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξαιρουμένων των μεταβολών που έγιναν από τότε, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει βυθιστεί από τις 18 Ιανουαρίου εξαιτίας αποκλεισμού λιμένων και πεδίων από ομάδες πιστές στον Khalifa Haftar.
Η παραγωγή στη Λιβύη ήταν κατά μέσο όρο 760.000 bpd κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, από 1,15 εκατ. Bpd τον Δεκέμβριο.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε την προσφορά από το ρυθμό του Δεκεμβρίου, προχωρώντας εθελοντικά πέρα από τη μείωση που πρέπει να κάνει κάτω από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης, μείωσαντην παραγωγή.

Η έρευνα του Ιανουαρίου υποδηλώνει ότι η Νιγηρία και το Ιράκ, και οι δύο καθυστερημένες στην περικοπή το 2019, πέτυχαν κάποια πρόοδο. Και οι δύο χώρες μείωσαν την παραγωγή παρόλο που έχουν να κάνουν περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες.

Μεταξύ των χωρών που αντλούν περισσότερο, η Βενεζουέλα, η οποία διαμαρτύρεται για τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και τη μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής, κατόρθωσε να δώσει μια μικρή ώθηση στην προσφορά με τις εξαγωγές να αυξάνεται τον Ιανουάριο.

Η παραγωγή από τον άλλο απαλλασσόμενο παραγωγό Ιράν, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, ήταν σταθερή.

Ο Ισημερινός εγκατέλειψε τον ΟΠΕΚ στα τέλη του 2019, μειώνοντας την παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά περίπου 500.000 bpd. Η χώρα έχει αφαιρεθεί από το σύνολο του Δεκεμβρίου για να συγκρίνει ευκολότερα την παραγωγή από τα υπόλοιπα μέλη.

Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε δεδομένα αποστολής που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, η ροή δεδομένων του Refinitiv Eikon και οι πληροφορίες που παρέχονται από πηγές στις εταιρείες πετρελαίου, τον ΟΠΕΚ και τους συμβούλους.

www.worldenergynews.gr