15 δεξαμενόπλοια LNG επισημάνθηκαν ως «πλωτά αποθηκευτικά» παγκοσμίως, με 11 από αυτά να βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Ασία.
Οι υπερβολικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς και η μεγάλη αποθήκευση έχουν ασκήσει πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, μειώνοντας τις προβλέψεις για εξαγωγές, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ρωσική Gazprom.
Η ζήτηση ενέργειας μετριάστηκε λόγω του ζεστού χειμερινού καιρού στην Ευρώπη καθώς επίσης και από την εμφάνιση του κορωναϊού στην Κίνα, η οποία πιέζει την ασιατική αγορά LNG και τις τιμές σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 3 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu).
Η Elena Burmistrova, επικεφαλής της μονάδας εξαγωγής της Gazprom, δήλωσε σε συνάντηση επενδυτών στο Λονδίνο ότι είναι δύσκολοι καιροί για όλους τους προμηθευτές φυσικού αερίου.
"Μίλησα στους traders του LNG σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσαν ότι οι όγκοι που είναι" στο νερό ", και αυτοί που είναι απούλητοι, είναι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι", δήλωσε όταν ερωτήθηκε για τις εξαγωγικές προβλέψεις της Gazprom.
Αναλυτής της εταιρείας πληροφοριών Kpler είπε στο Reuters ότι 15 δεξαμενόπλοια LNG επισημάνθηκαν ως «πλωτά αποθηκευτικά» παγκοσμίως, με 11 από αυτά να βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Ασία καθώς η επιδημία του κορωνοϊου έπληξε τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα.
Ο ιός έχει χτυπήσει περίπου 60.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει μεγάλη επίδραση στη ζήτηση για κάθε είδους ενέργεια.
"Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όλοι αυτοί οι όγκοι δεν θα ασκήσουν πίεση στην αγορά", δήλωσε η Burmistrova.
Σύμφωνα με την Gazprom Bank, οι πωλήσεις αερίου της Gazprom στη Δυτική Ευρώπη, βασική πηγή εσόδων, υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 26% σε ετήσια βάση.
Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη πέρυσι έφτασαν τα 199 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τα 202 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2018, αφήνοντας το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου σε περίπου 36%.
Η Burmistrova δήλωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα και έφθασαν στα 104-105 bcm.
Σε άλλη σύσκεψη επενδυτών στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, είπε ότι η Gazprom ελπίζει ότι η Κίνα, και όχι η Ευρώπη, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των όγκων LNG μετά από εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
www.worldenergynews.gr