Συνωστισμός υποψηφίων “μνηστήρων” καταγράφεται ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Στα αρμόδια επιτελεία αναμένουν γύρω στις δέκα ή και περισσότερες συμμετοχές από ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου και funds εκτός Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” κοντά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκονται αρκετά από τα ονόματα που έχουν μέχρι σήμερα ακουστεί, όπως η SNAM, η Fluxys και η Enagas, καθώς επίσης η Italgas, τα αμερικανικά fund KKR και Blackrock, αλλά και το αυστραλιανό Macquarie. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες μιλούν επίσης για ένα fund από την Κίνα, ένα από χώρα του Κόλπου, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες ακόμη συμμετοχές.
Στην ουσία, όλοι οι παραπάνω βλέπουν στην ΔΕΠΑ Υποδομών μια εταιρεία με ρυθμιζόμενο έσοδο από τη ΡΑΕ, που καλείται να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία κατά την οποία η ολοκλήρωση μιας σειράς αγωγών και εγκατατάστασεων στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Ευρώπη, αυξάνει τις συνέργειες για τον αυριανό της αγοραστή.
Στην περίπτωση του “τρίο” των μετόχων του ΔΕΣΦΑ φαίνεται ότι η SNAM, η Fluxys και η Enagas θα κατέβουν αυτόνομα και όχι μέσω του έλληνα διαχειριστή, όπως είχε αρχικά ακουστεί, καθώς διαφορετικά θα εγείροντο ζητήματα ανταγωνισμού.
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αυτό θα σημαίνει πως όταν θα έρθει η ώρα να μορφοποιηθούν τα τελικά σχήματα, οι τρεις εταιρείες θα αποτελέσουν στην πορεία ένα.
Στο ερώτημα επομένως γιατί οι τρεις μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ να κατέβουν αυτόνομα, η απάντηση είναι ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στην μορφή του σχήματος με το οποίο θα διεκδικήσουν την ΔΕΠΑ. Και επειδή η εταιρεία που εκδηλώνει ενδιαφέρον σε ένα διαγωνισμό, είναι συνήθως και εκείνη που ηγείται του τελικού σχήματος, οι SNAM, Fluxys, Enagas εξετάζουν να κατέβουν και οι τρεις, προκειμένου καμία εξ αυτών να μην χάσει την δυνατότητα να είναι εκείνη που θα τεθεί επικεφαλής.
Σημειωτέον ότι ακριβώς επειδή υπήρχε το θέμα με την μορφή του σχήματος, η SNAM ήταν ο ένας εκ των τουλάχιστον δύο υποψηφίων που είχαν ζητήσει και πετύχει να παραταθεί κατά μια εβδομάδα η προθεσμία (η αρχική είχε οριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου).
Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός φαίνεται ότι θα έχει έντονο ιταλικό “άρωμα” και για έναν επιπλέον λόγο, εξαιτίας της Eni gas e luce, θυγατρικής της ΕΝΙ.
Είναι γνωστό ότι η παραπάνω εταιρεία έχει αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ η ΔΕΠΑ που από τη σύμβαση έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης έχει αποφασίσει να μην το ασκήσει. Εδώ λοιπόν και καιρό ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΝ βρίσκονται σε συζητήσεις με την Εni gas e Luce καθώς η τελευταία ζητούσε να πουλήσει το μερίδιό της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ πριν την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αυτό πάντως έχει μαλλον απορριφθεί, οπότε η πώληση του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι μια διαδικασία που θα εξελιχθεί μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου στην ΔΕΠΑ Υποδομών.
Σημειωτέον ότι όποιος επικρατήσει στον διαγωνισμό γίνεται αυτόματα και πανελλαδικός διαχειριστής κατά 100% των δικτύων διανομής στην χαμηλή και μέση πίεση. Και αυτό καθώς στην ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν το 100% της εταιρείας διαχείρισης δικτύων διανομής αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 100% της ΔΕΔΑ, και το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Σύμφωνα πάντως με την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός απευθύνεται κατά βάση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Εννοείται ότι δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν και εταιρείες από άλλους κλάδους ή funds ως μέλη κοινοπραξίας, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτήν ένα μέλος θα είναι απαραιτήτως εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τρεις προαναφερόμενους ενεργειακούς κλάδους.
(energypress)