Την ώρα που τέσσερις εργάτες δίνουν μάχη για τη ζωή τους στην εντατική, οι πληροφορίες γνωστοποιούνται... με το σταγονόμετρο για τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη στις 31/1 στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) στην Κόρινθο κι ενώ την ημέρα εκείνη γινόταν συντήρηση των μονάδων.
«Τα μέτρα είναι ελλιπή, οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες εισπράττουμε μόνο... αέρα!», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια (Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορινθίας), Χρήστος Ματαράγκας
Από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι σήμερα αναζητήσαμε ανάμεσα στις λιγοστές ανακοινώσεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τρομερό ατύχημα με θύματα τέσσερις εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στην Κόρινθο.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πέρα από τα κόμματα της Aριστεράς, δεν θεώρησαν αναγκαία μια ανακοίνωση συμπαράστασης στους διασωληνωμένους εργάτες. Ανακοινώσεις όμως εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία Εργαζομένων με βασικό αίτημα την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της πυρκαγιάς που είχε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα και την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας.
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια (Νομών Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορινθίας) Χρήστο Ματαράγκα. Ο κ. Ματαράγκας μάς πληροφόρησε ότι για πολλοστή φορά το ατύχημα συνέβη σε περίοδο συντήρησης των μονάδων.
«Υπήρξαν και πολλά άλλα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχουν όμως τόσο μεγάλες συνέπειες» μας είπε. «Από την ίδρυση του σωματείου μας εδώ και δέκα χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο σχεδόν από το να τρέχουμε συνεχώς σε χώρους υψηλού κινδύνου με παρόμοια συμβάντα: στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, σε εγκαταστάσεις υγραερίου και τώρα στη Motor Oil. Κοινός παρoνομαστής όλων των περιστατικών, οι ημέρες συντήρησης. Οι ημέρες δηλαδή που δεν υπάρχει κέρδος για τις εταιρείες και που ακριβώς για τον λόγο αυτό ο χρόνος πιέζει αφόρητα τους εργαζόμενους. Τα μέτρα είναι ελλιπή, οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες εισπράττουμε μόνο... αέρα!»
Για τον Χρ. Ματαράγκα η μόνη λύση είναι να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτές μονάδες την κατάσταση στα χέρια τους. Να ζητήσουν μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας τους, διαφορετικά δεν θα το κάνει κανένας.
Υψηλή επικινδυνότητα
Ρωτήσαμε τι γνωρίζει για τις συνθήκες του ατυχήματος και μας απάντησε ότι ο χώρος αυτού του μικρού ιατρείου συνορεύει με τη μονάδα αλκαλίωσης. Η μονάδα αυτή έχει μεγάλο δείκτη επικινδυνότητας, εξ ου και υπάρχει πάντα εκεί νοσηλευτής. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο νοσηλευτής. Η έκρηξη έγινε από μέσα προς τα έξω και όχι σε εξωτερικό χώρο.
«Τώρα αναμένουμε το ΣΕΠΕ και την Πυροσβεστική και το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Ανατ. Αττικής) να διεξαγάγουν πλήρη έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σωματείου. Ρωτήσαμε, τέλος, για ποιον λόγο δεν μεταφέρθηκαν οι τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. «Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν και δικά τους ασθενοφόρα», μας είπε, χωρίς να γνωρίζει αν στη συγκεκριμένη μονάδα υπήρχαν τέσσερα ασθενοφόρα ώστε να μην κινδυνέψουν σε ενδεχόμενη μεταφορά με ακατάλληλο όχημα οι τραυματίες.
Αναζητήσαμε, στη συνέχεια, μέλη της διοίκησης του Σωματείου της Motor Oil, το οποίο ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας. Οι άνθρωποι, σοκαρισμένοι προφανώς από το συμβάν, δεν ήθελαν να μιλήσουν πριν υπάρξουν οι πρώτες διαπιστώσεις από τους ελέγχους. Το μόνο που προέχει τώρα -όπως δηλώνουν- είναι να σωθούν οι συνάδελφοί τους.
Στο μεταξύ η ΠΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «Ολη μας η σκέψη αυτές τις στιγμές είναι στους συναδέλφους, στα αδέλφια μας, που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη τους, και στις οικογένειές τους. Στις 31/1/2020 στις 22.15 έγινε ατύχημα, το οποίο προκλήθηκε από έκρηξη στο κτίριο του ιατρείου της U-3700, αν και στον περιβάλλοντα χώρο δεν εκτελούνταν εργασίες.
Συνέπεια αυτού ήταν να τραυματιστούν σοβαρά 4 συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα αίτια του ατυχήματος είναι υπό διερεύνηση, μετά από κοινή απαίτηση του σωματείου μας, της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και του συνόλου των εργαζομένων, από αρμόδια κλιμάκια Πυροσβεστικής και ΣΕΠΕ.
Τα πορίσματα που θα εξαχθούν θα αξιολογηθούν έτσι ώστε καταρχήν να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η υγεία των συναδέλφων μας. Προσευχόμαστε να βγουν νικητές σε αυτήν τη μάχη. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει όλοι μας να δείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο, καθώς ένας μεγάλος όγκος εργασιών είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι βασική υποχρέωσή μας να ολοκληρωθούν με ασφάλεια.
Σε κοινή σύσκεψη της Διοίκησης του Σωματείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας και του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, έγινε η αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων που οδήγησαν σε αυτό το σοβαρό ατύχημα και εκφράστηκε από τα δευτεροβάθμια όργανα η πλήρης συμπαράσταση του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο και στην Κορινθία, με βασικό μέλημα όλων μας να μην υπάρξουν άλλα τέτοια ατυχήματα».
«Κτίριο σε κακά χάλια»
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, Κώστας Κατέμης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», παρατήρησε ότι «τα εγκαύματα είναι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και η ισχύς της έκρηξης γίνεται κατανοητή εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κτίριο είναι σε πολύ κακά χάλια. Η έκρηξη έγινε στο ιατρείο της μονάδας όπου εργάζονταν (στο τμήμα χημικών). Προφανώς υπήρξε κάποια διαρροή, αλλά κανείς δεν ξέρει από πού. Πάντως δεν ήταν από τον εξωτερικό χώρο, καθώς υπάρχουν ανιχνευτές πιθανής διαφυγής αερίων».
Μιλήσαμε, τέλος, και με την υπεύθυνη επικοινωνίας της Motor Oil, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία, όπως οφείλει, διενεργεί εσωτερικό έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος. Μας δήλωσε επίσης ότι διαθέτουν 6 ασθενοφόρα με τα οποία μεταφέρθηκαν άμεσα οι τραυματίες, ενώ το ΕΚΑΒ έφτασε λίγο αργότερα.
Τα προηγούμενα πολύνεκρα δυστυχήματα
● ΕΛΠΕ-διυλιστήρια Ασπροπύργου (Μάιος 2015): τέσσερις εργάτες νεκροί και δύο τραυματισμένοι από έκρηξη και φωτιά σε περίοδο συντήρησης.
● PETROLA - όμιλος Λάτση (Σεπτέμβριος 1992): έκρηξη στο διυλιστήριο, δεκαπέντε εργαζόμενοι νεκροί και δέκα τραυματισμένοι. Η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή ποσότητας αερίου κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας της μονάδας, ύστερα από συντήρησή της.
Κρίσιμη η κατάσταση των τεσσάρων εργατών
Σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά εγκαύματα και εισπνευστικά εγκαύματα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αττικής οι τέσσερις εργαζόμενοι οι οποίοι τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο την Παρασκευή το βράδυ.
Οι εγκαυματίες είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του ΕΚΑΒ, και προσθέτει πως οι συγκεκριμένοι είναι σε πολύ βαριά κατάσταση καθώς έχουν και εισπνευστικά εγκαύματα.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του 41χρονου που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο». Ο νέος άνδρας νοσηλεύεται με εκτεταμένα, βαριά εγκαύματα στο 65% του σώματός του (στο κεφάλι, τα χέρια, την πλάτη) και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ σοβαρή, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του.
Των εγκαυμάτων θα ξεκινήσουν να επιλαμβάνονται τα επόμενα 24ωρα με σειρά από παρεμβάσεις οι πλαστικοί χειρουργοί. Η κατάσταση της υγείας του δεύτερου θύματος, που χθες μεταφέρθηκε από το «Θριάσιο» στο ΚΑΤ, επιδεινώθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν. Ακόμα δύο άνδρες νοσηλεύονται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Οι γιατροί που τους φροντίζουν αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερά βαριά.
Το χρονικό
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Motor Oil πραγματοποίησε κλήση στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ενημερώνοντας για τους τραυματίες από τη φωτιά, τονίζει ο Νίκος Παπαευσταθίου. Αμεσα, ως είθισται, το ΕΚΑΒ ενημερώνει την Πυροσβεστική η οποία απαντά πως δεν είχε δεχτεί σχετική κλήση από την εταιρεία. Επισημαίνεται πως η Πυροσβεστική, πέραν της αρμοδιότητας να θέσει υπό έλεγχο μια φωτιά, εμπλέκεται και με την έννοια της ανακριτικής αρχής, αναζητώντας τα αίτιά της, εν προκειμένω της βιομηχανικής έκρηξης.
Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (το Κ1 και το Κ2 της Κορίνθου) ξεκίνησαν για τις εγκαταστάσεις της Motor Oil στις οποίες έφτασαν σε λιγότερο από 15 λεπτά. Εκεί ενημερώθηκαν πως η εταιρεία είχε προχωρήσει στη μεταφορά των τεσσάρων τραυματιών με ίδια μέσα. Σημειώνεται ότι τα ασθενοφόρα της εταιρείας δεν διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (π.χ. τραυματιολόγο) ή διασώστες για τη μεταφορά ασθενών, αλλά γενικό γιατρό ή γιατρό εργασίας.
Το ΕΚΑΒ δέχεται δεύτερη κλήση για τους εγκαυματίες που έχουν πλέον διασωληνωθεί αυτή τη φορά από το Νοσοκομείο Κορίνθου, μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Κορίνθου, που δεν διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων, έκριναν ότι οι τραυματίες χρήζουν αυτής της εξειδικευμένης φροντίδας. Ετσι, μεταφέρθηκαν με τρεις κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και συνοδεία γιατρών του Κέντρου αλλά και του Νοσοκομείου της Κορίνθου δύο στο «Γ. Γεννηματάς» και δύο στο «Θριάσιο».
Ερωτήματα
Εγείρονται ερωτήματα. Οσον αφορά όλα τα θρυλούμενα αυτών των ημερών για την Πολιτική Προστασία με το νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τι εφαρμογή είχαν στην προκειμένη περίπτωση; Γιατί δεν κλήθηκε η Πυροσβεστική; Γιατί δεν ενημερώθηκε πρωτογενώς από την εταιρεία η Πυροσβεστική, αλλά έμαθε για τη βιομηχανική έκρηξη από το ΕΚΑΒ;
Γιατί η Motor Oil επέλεξε να μεταφέρει μόνη της τους τραυματίες και ειδικότερα στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και όχι στο «Θριάσιο» που διαθέτει την εξειδικευμένη Μονάδα Εγκαυμάτων.
(efsyn)