Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Επίθεση με drones εναντίον εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία

Ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στους «τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους», επιστρατεύοντας τον όρο που χρησιμοποιούν οι αρχές, οι οποίες δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές



Τέσσερις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της νύχτας από οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές και υλικές ζημιές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sana. Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο ενώ ομάδες ειδικών αποτιμούν τις ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Δύο εργοστάσια φυσικού αερίου, εκ των οποίων εκείνο της Έμπλα στην κεντρική επαρχία Χομς, ο σταθμός φυσικού αερίου Αλ-Ραγιάν και ένα διυλιστήριο επίσης στη Χομς, τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών από drones, σύμφωνα με το Sana, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Πετρελαίου Άλι Γκάνεμ.
Ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στους «τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους», επιστρατεύοντας τον όρο που χρησιμοποιούν οι αρχές, οι οποίες δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές.
Οι επιθέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης, πραγματοποιούνται μία εβδομάδα μετά τη δολιοφθορά από αγνώστους σε υπεράκτιους αγωγούς μεταφοράς αερίου από το διυλιστήριο της Μπάνιας. Παρόμοια δολιοφθορά με εκρηκτικά, που είχαν τοποθετηθεί στους αγωγούς, είχε πραγματοποιηθεί πριν από έξι μήνες.
Η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των υδρογονανθράκων, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των πετρελαιοπηγών διαφεύγουν ακόμη από τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού.
Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011, οι υδρογονάνθρακες ήταν μία από τις κύριες πηγές εσόδων της Συρίας.
Οι δυτικές κυρώσεις στα φορτία συριακού πετρελαίου, καθώς και τα αμερικανικά μέτρα εναντίον του Ιράν, συμμάχου της κυβέρνησης, έχουν περιπλέξει την κατάσταση.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία μαχητών όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, ελέγχουν σήμερα τις κύριες πηγές υδρογονανθράκων στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ