Σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιταλό partner τους, την ιταλική Edison, βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να καταλήξουν αν θα κατέβουν μαζί στο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Εκ των πραγμάτων η ιταλική εταιρεία, λόγω της μακράς συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ, προηγείται κάθε άλλου δυνητικού συνεταίρου, στο project διεκδίκησης της ΔΕΠΑ, ωστόσο οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Βέβαια, λόγοι βιασύνης για άμεση λήψη αποφάσεων στο κεφάλαιο αυτό, δεν φαίνεται να συντρέχουν, καθώς οι εκρεμμότητες γύρω από το σχέδιο διχοτόμησης της δημόσιας επιχείρησης αερίου παραμένουν περισσότερες απ’ όσες έχουν επιλυθεί.
Τυχαίο δεν είναι ότι ημερομηνία για την προκήρυξη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ακόμη οριστεί, παρ' ότι τελειώνει η πρώτη εβδομάδα του Μαίου. Στο Ταμείο εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν εμποδίζει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης προκειμένου να ξεκινήσει μέσα στο Μάιο, ακόμη δηλαδή και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διχοτόμησης.
Από την άλλη όμως πλευρά υπάρχει ο φόβος ότι κανεις σοβαρός επενδυτής δεν θα είναι διατεθειμένος να εκδηλώσει ενδιαφέρον χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς θα πωληθεί. Και αυτη την στιγμή κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα τι θα περιλαμβάνει το προς πώληση εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ, για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμό. Δηλαδή ποιο θα είναι τελικά το προσωπικό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αν αυτή θα "φορτωθεί" με εργολαβικούς και με πόσους, πόσα ταμειακά διαθέσιμα θα έχει η εταιρεία, αν θα την καθιστούν βιώσιμη, κ.ό.κ. Ζητήματα σαν κι αυτά, που θα επέτρεπαν στους δυνητικούς επενδυτές να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα, βρίσκονται ακόμη στον αέρα.
Σύμφωνα με την διοίκηση της ΔΕΠΑ, λόγοι ανησυχίας δεν συντρέχουν, άποψη που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εκπρόσωποι των μετόχων, δηλαδή των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από την απαίτηση που διατύπωσαν στο ΔΣ της Μεγάλης Εβδομάδας, να τους δοθεί έγγραφη τεκμηρίωση ως προς την κατανομή των σημερινών ταμειακών διαθεσίμων στις δύο εταιρείες.
Στην πρόταση της διοίκησης, να μεταφερθούν περίπου 70 εκατ ευρώ ως "προίκα" στη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν τους μετόχους ζήτησαν διασφαλίσεις ότι αυτό δεν υπονομεύει την συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως και ότι η τελευταία δεν διατρέχει τον κίνδυνο να προσφύγει σε δανεισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζουν να ζητήσουν ακόμη και έκθεση από εμπειρογνώμονα προκειμένου να εξακριβώσουν αν πράγματι τίθεται θέμα βιωσιμότητας ή μη, της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Τεκμηρίωση στους μετόχους πριν τις 31 Μαίου
Αντιμέτωπη με αμφιβολίες σαν τις παραπάνω, η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεσμεύτηκε να παράσχει με την συνδρομή του συμβούλου (PwC), την απαραίτητη τεκμηρίωση, πριν τις 31 Μαίου 2019, οπότε και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το split.
Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΠΑ, όλα πάνε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ τα όσα έχουν εγείρει οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από το γράμμα του νόμου, παρά υπαγορεύονται από την τήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των μετόχων, οι οποίοι και ενημερώνονται τακτικά. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτών των ενημερώσεων, προγραμματίζεται νέο ΔΣ της ΔΕΠΑ, κάπου προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Οσο για την Γενική Συνέλευση δεν αποκλείεται να συγκληθεί πριν τις 31 Μαίου, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τα τυπικά, δηλαδή ανακοινώσεις στο ΓΕΜΗ, διαδικαστικά θέματα με τις τράπεζες, ενημερώσεις.
Οι εργολαβικοί
Ετερη μεγάλη εκκρεμότητα αφορά το αμφιλεγόμενο θέμα πρόσληψης των 200 εργολαβικών από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ.
Ενα σχέδιο όπου όλοι διστάζουν να δρομολογήσουν, καθώς προβλέπει ότι οι εργολαβικοί θα προσληφθούν εκτός ΑΣΕΠ από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, δηλαδή τις "Φυσικόν Αέριο Αττικής", ΕΔΑ ΔΕΔΑ, οι οποίες εν συνεχεία θα τους "δανείσουν" στη τελευταία, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να "μονιμοποιηθούν" όταν εκείνη θα απορροφήσει τις θυγατρικές της. Η μεν διοίκηση φαίνεται ότι διστάζει να δρομολογήσει κάτι που ισοδυναμεί με παράκαμψη του ΑΣΕΠ, οι δε, διοικήσεις των θυγατρικών ζητούν απο τον μέτοχό τους - δηλαδή τη ΔΕΠΑ - σχετική εντολή.
Και οι μόνιμοι
Τέλος, όσον αφορά τους μονίμους, στο ΔΣ της Μεγάλης Εβδομάδας αποφασίσθηκε να μεταφερθούν στις υποδομές, μόλις 5 άτομα επί συνόλου 50, αντί για κατανομή 60% στην εμπορία, 40% στα δίκτυα, όπως είχε εισηγηθεί η διοίκηση.
Το σχέδιο όμως απορρίφθηκε καθώς οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ έθεσαν θέματα βιωσιμότητας της Εμπορίας (εάν φύγουν κάποια στελέχη), και νομιμότητας, μιας και ο νόμος 4602 ορίζει ότι όσοι μεταφερθούν στις Υποδομές θα είναι "αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο" όσοι απασχολούνται σε αυτές.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους μετόχους, η διοίκηση της ΔΕΠΑ υποστηρίζει ότι σαφώς και υπάρχει "Succession Plan", δηλαδή οι μετακινήσεις στελεχών από τον ένα τομέα στον άλλο δεν θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα καθενός εξ' αυτών μετά τη διάσπαση. Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα κινηθεί και το ΔΣ αυτής της εβδομάδας.
(energypress)