Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο με τα POS στην Κίνα

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έφταναν στην Ελλάδα από την Κίνα μέσω POS. Εκατοντάδες ακίνητα που αγοράστηκαν από Κινέζους προκειμένου να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα», σε πείσμα των capital controls που ισχύουν στη χώρα τους. 
Και στη μέση, ο πρώην αντιπρόεδρος των Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, που φαίνεται να εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Το insider.gr ρίχνει φως στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις διαδρομές του χρήματος, το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας –με τα POS της οποίας παρακάμπτονταν τα Capital Controls, καθώς και τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Το «κουβάρι» μόλις έχει αρχίζει να ξετυλίγεται και φαίνεται ότι οι πρακτικές της εταιρείας του κ. Παπαευαγγέλου ήταν γνωστές και πριν από το καλοκαίρι του 2017. Το κόλπο του κ. Ευαγγέλου κρατούσε για χρόνια και σε αυτό εμπλέκονταν και άλλες τράπεζες εκτός από την Εθνική Τράπεζα στα χέρια της οποίας έσκασε το σκάνδαλο. 
Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει συμβεί είναι η «παραίτηση» του Παπαευαγγελού από το διοικητικό συμβούλιο της JUMBO, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζονται και καρατομήσεις στην Εθνική Τράπεζα. Στο στόχαστρο βρίσκεται ηΓενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου, καθώς μέσω της δικής της διεύθυνσης πραγματοποιήθηκαν οι επίμαχες συναλλαγές.
Την υπόθεση παρακολουθούν η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στοιχεία ζητεί και η κυβέρνηση της Κίνας. Δεν αποκλείεται να εμπλακούν και οι δικαστικές Αρχές, καθώς μέσω των συναλλαγών αυτών πέρασαν μεγάλα ποσά από την Κίνα στην Ελλάδα κατά παράβαση των κινεζικών capital controls και των κανόνων εξαγωγής συναλλάγματος, ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως έγινε και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι ευκαιρίες στην Κίνα και οι επενδυτικές εταιρείες 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Παπαευαγγέλου με μέλη της οικογένειας του ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά του real estate θέλοντας να εκμεταλλευτούν την ραγδαία άνοδο της ζήτησης από την Κίνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρύση Βίζα» που δίνει άδεια διαμονής για πέντε χρόνια σε πολίτες ξένων χωρών που αγοράζουν ακίνητο αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. 
Έτσι στήθηκε η εταιρεία Destiny Investment Group με έδρα το Νέο Ψυχικό. Η ιστοσελίδα της εταιρείας, έχει κατέβει αλλά με την βοήθεια του Google Cache φαίνεται ότι ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Παπαευαγγέλου, ενώ αντιπρόεδρος είναι η κόρη του Αικατερίνη Παπαευαγγέλου. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμφανίζεται ο Πέτρος Καψάς. 
Οι εταιρείες του κ. Παπαευαγγέλου ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και σε πλειστηριασμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μέχρι τότε χαμηλών τόνων επιχειρηματίας να βρεθεί στην επικαιρότητα καθώς μεταξύ άλλων αγόρασε έναντι 4,7 εκατ. ευρώ τη βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, ενώ πλειοδότησε και σε πλειστηριασμό για τέσσερις ημιτελής κατοικίες του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό προσφέροντας σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. 
Πώς δούλευε το κόλπο 
Οι εταιρείες προωθούσαν τα ακίνητα στην Κίνα προσφέροντας μάλιστα και υπηρεσίες «διευκόλυνσης», καθώς δεχόντουσαν πληρωμές σε… δόσεις μέσω POS. Μέσω εταιρίας real estate που κατείχε ο κ. Παπαευαγγέλου, προσέγγισε πλούσιους Κινέζους πελάτες, στους οποίους παρουσίασε έναν «έξυπνο» τρόπο όχι απλά να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα, και μαζί τη χρυσή βίζα, αλλά και να μεταφέρουν και χιλιάδες ευρώ στην Ελλάδα ξεγλιστρώντας από τους ελέγχους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ουσιαστικά οι πελάτες έκαναν μικρότερες πληρωμές 10.000 και 20.000 ευρώ κάθε φορά. Οι συναλλαγές αυτές αθροίζονταν σε ποσά που έφθαναν ή και ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ και στη συνέχεια γινόταν η μεταβίβαση του ακινήτου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά στον πελάτη, αφού είχε παρακρατήσει βέβαια την απαραίτητη προμήθεια. 
Πώς οι τράπεζες «πάγωσαν» τις συναλλαγές
Το σκάνδαλο έγινε γνωστό όταν οι περίεργες συναλλαγές «χτύπησαν» στο σύστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, η οποία έστειλε σχετικό αίτημα ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ξεκίνησαν οι έρευνες και εδώ.  Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το κόλπο δούλεψε για πολλά χρόνια και συνεχίστηκε ακόμη και μετά το καλοκαίρι του 2017 που επιβλήθηκαν στην ασιατική χώρα τα capital controls σε μια προσπάθεια της εκεί κυβέρνησης να αποφευχθεί μαζικό κύμα αποχώρησης κεφαλαίων, κυρίως από εύπορους κινέζους που αγόραζαν ακίνητα στο εξωτερικό.
Όπως αποκαλύπτει στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της εν λόγω τράπεζας με γνώση των συναλλαγών, ήταν γνωστό στην αγορά ότι ο κ. Παπαευαγγέλου αγοράζει συστημικά ακίνητα με στόχο την πώλησή τους σε Κινέζους αγοραστές που στοχεύουν στην εξασφάλιση της «Χρυσής Βίζας». «Όλες οι τράπεζες το ήξεραν αυτό, και εμείς είχαμε πουλήσει τουλάχιστον 10 ακίνητα στην εταιρεία Destiny, στην οποία πλειοψηφικός μέτοχος είναι η κόρη του Ευ. Παπαευαγγέλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό που ώθησε, όμως, τη συγκεκριμένη τράπεζα να διακόψει οριστικά τη σχέση της με τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Jumbo ήταν οι συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω τερματικών POS που είχε προμηθευτεί ο ίδιος από την τράπεζα. Η χρέωση καρτών μέσω POS δεν είναι δόκιμη συναλλακτική μέθοδος για αγοραπωλησίες ακινήτων και, ως εκ τούτου, όταν τα ποσά αυξήθηκαν δραστικά το τελευταίο τετράμηνο, αυτό «χτύπησε» στα συστήματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance) της τράπεζας. 
Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας ζήτησε τη χορήγηση POS για την Κίνα μετά το καλοκαίρι του 2017 και τα έλαβε από την τράπεζα στο τέλος του έτους. Οι συναλαγές πραγματοποιούνταν κανονικά για λίγους μήνες, μέχρι τον Μάιο του 2018, όπου έγιναν αντιληπτό ότι διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω των POS. Τότε, η τράπεζα ήρθε σε επαφή με τις κινεζικές αρχές και διαπίστωσε την παραβίαση των τοπικών capital controls. Το αποτέλεσμα ήταν να διακόψει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με τον πελάτη.
«Φαίνεται πως τράπεζα του ανταγωνισμού συνέχιζε να επιτρέπει τις εν λόγω συναλλαγές μέσω των δικών της τερματικών, θεωρώντας ότι είναι πρόβλημα των Κινέζων η παραβίαση των capital controls εκεί», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τότε ο κ. Παπαευαγγέλου στράφηκε προς την Εθνική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι ούτε η δική του εταιρεία ούτε η Jumbo είχαν σταθερές και μεγάλου βεληνεκούς σχέσεις με την τράπεζα. Παραταύτα, η Εθνική έδωσε στον κ. Παπαευαγγέλου 8 POS μέσω των οποίων συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στην Κίνα, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους που εντωμεταξύ είχαν τεθεί σε ισχύ.
Σημειώνεται ότι τα capital controls στην Κίνα επιβλήθηκαν στις 18 Αυγούστου του 2017 αλλά η τράπεζα διάκοψε τη σχέση της .  Έτσι, σε πείσμα των κινεζικών capital controls, τους τελευταίους 14 μήνες διακινήθηκαν μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ από την Κίνα προς την Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά σπιτιών και μέσω αυτών για την απόκτηση Χρυσής Βίζας. 
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 14μηνου έγιναν ερωτήματα προς την Εθνική Τράπεζα για το ύψος και την πηγή των συγκεκριμένων συναλλαγών, το θέμα υποβαθμίστηκε, μέχρι τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες, όταν «έσκασε» το σκάνδαλο και μαζί του το ντόμινο των εξελίξεων.
Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου 
Το σύντομο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του JUMBO αναφέρει ότι «διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)».
Ανιψιός του Χρήστου Παπαευαγγέλου ιδρυτή του εργοστασίου παιχνιδιών ΦΙΝΟ (FINO) ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1972. Στις αρχές του 90’ το εργοστάσιο μπαίνει στην ομπρέλα του JUMBO και από τότε ο κ. Παπαευαγγέλου εντάσσεται στη διοίκηση της αλυσίδας πώλησης παιχνιδιών αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην γιγάντωση της τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πολλούς ο κ. Παπαευαγγέλου είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Απόστολου Βακάκη και θεωρείται ο «εξ απορρήτων» του. Πάντως χθες η διοίκηση του JUMBO σημείωνε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική παράλληλη δραστηριότητα του κ. Παπαευγγέλου και δεν συνδέεται σε κανένα σημείο η εταιρεία. 
Τι απαντά η Εθνική Τράπεζα 
«Η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών», αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή τις πληροφορίες. 
«Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».