Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Reuters: Να «χάσει» τα 600 εκατ. της ΕΚΤ κινδυνεύει η Ελλάδα - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης των 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ANFA και SMP. 









Αντιμέτωπη με την καθυστέρηση της πρώτης δόσης από τις επιστροφές των κερδών μέσω της ΕΚΤ συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ βρίσκεται η Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να μην καταβληθούν παρά την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. «Στην έκθεση που θα εκδώσει η Κομισιόν τις προσεχείς ημέρες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, θα εισηγείται την μη καταβολή της πρώτης δόσης λόγω της ανεπαρκούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει η ίδια πηγή.

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή –σε εξαμηνιαίες δόσεις- των κερδών που αποκόμισαν τα κράτη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στη διάρκεια της κρίσης, τα λεγόμενα κέρδη των ANFA και SMP. Μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της Αθήνας, όμως, είναι δυνατό να παγώσει την καταβολή των χρημάτων, ως μια μορφή παραδειγματισμού από τους δανειστές λίγους μήνες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του 2018, εκ των οποίων έχει πραγματοποιήσει μόνο 700 εκατ. ευρώ. Τι απαντά στο Reuters ο Γ. Χουλιαράκης Την απάντησή του στο Reuters έδωσε μέσω του Αθηναϊκου Πρακτορείου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δήλωσε. Όπως προσθέτει, «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης.

Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.