Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Το μοντέλο της Κύπρου για τους δανειολήπτες θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη

Νέο σχέδιο επεξεργάζονται η κυβέρνηση και οι τράπεζες, καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση στον ισχύοντα νόμο.








Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα παρόμοιο μοντέλο με το σχέδιο «Εστία» της Κύπρου, με σκοπό να αντικαταστήσει με αυτό τον νόμο Κατσέλη. Να σημειωθεί ότι το κυπριακό σχέδιο «Εστία» προβλέπει κούρεμα του δανείου του δανειολήπτη όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου και για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει η αποπληρωμή του γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο και ενώ τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.

Ως προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, η αξία του ακινήτου τα 350.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, να μην υπερβαίνουν το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύπτει από την εκτίμηση. Το νέο μοντέλο θα αποτελεί έναν συνδυασμό προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιδότησης των δόσεων, αλλά μόνο για τους εξαιρετικά οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα τέτοιο σχέδιο δεν αναμένεται να βρει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών και αυτό γιατί αυστηροποιεί ιδιαίτερα το ισχύον πλαίσιο και παρέχει προστασία στοχευμένα σε εξαιρετικά ασθενείς οικονομικά ομάδες. Από την πλευρά των τραπεζών, μάλιστα, εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση στη μετά Κατσέλη εποχή.

Όπως δήλωσε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις ενώ στις προθέσεις και των δυο πλευρών είναι να υπάρξει μια προστασία για ορισμένες ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο προστασίας για κάποια κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκη και η ΕΕΤ είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες όπως ο νόμος Κατσέλη στον οποίο παρεισέφρησαν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο ίδιος ανέφερε πως εξετάζονται και μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν μεγάλο το πρόβλημα το οποίο δεν είναι επιλύσιμο σε μία ημέρα.