Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Μονογράφεται αύριο (21/11) η σύμβαση για το θαλάσσιο «οικόπεδο» στο Ιόνιο – Παραχωρείται στο σχήμα Repsol – ΕΛΠΕ

Το θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας, ενώ έχει έκταση περίπου 6.671 τετ. χιλιομέτρων Επισφραγίζεται η ανακήρυξη της κοινοπραξίας της ισπανικής Repsol με τα Ελληνικά Πετρέλαια ως επιλεγείσης αιτούσης στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του θαλάσσιου «οικόπεδου» υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με τη μονογραφή αύριο Τετάρτη (21/11) της σύμβασης.






Η μονογραφή θα γίνει από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά, καθώς και εκπροσώπους του κοινοπρακτικού σχήματος. Στη συνέχεια, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η σύμβαση παραχώρησης θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της, ώστε αμέσως μετά να κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη της πρώτης φάσης σεισμικών και αεροβαρυτικών ερευνών στο «οικόπεδο». Το θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας, ενώ έχει έκταση περίπου 6.671 τετ. χλμ.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ «έτρεξε» παράλληλα με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο υπεράκτια μπλοκ της Κρήτης (δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού). Αίτηση για τη διεκδίκησή του υπέβαλε η κοινοπραξία των Repsol (50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%). Στη συνέχεια, ακολούθησαν διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών με την ΕΔΕΥ, η θετική εισήγηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα τον ορισμό του σχήματος από το ΥΠΕΝ ως επιλεγέντος αιτούντος.

Η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την ΕΔΕΥ, που ακολούθησε, οδήγησε στην οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα μονογραφεί αύριο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Κοινό στοιχείο με τις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη είναι το γεγονός ότι στις κοινοπραξίες που επελέγησαν συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία έχουν εντατικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές τους στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης εγχώριων κοιτασμάτων.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Repsol δείχνει πως η ισπανική εταιρεία έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Εξάλλου, σε συνεργασία με την Energean, η Repsol δραστηριοποιείται ήδη στις έρευνες χερσαίων οικοπέδων στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας. www.worldenergynews.gr