Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Υπεγράφη το πλάνο εξυγίανσης της Hellenic Steel

Με την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας (ΑΑΕ) Χάλυβος "Hellenic Steel" και την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα, ξεκίνησε να γράφεται σήμερα 31 Οκτωβρίου το νέο κεφάλαιο στην ιστορία τής κάποτε υγιούς και κερδοφόρου χαλυβουργίας, που αναγκάστηκε να κλείσει την παραγωγική της μονάδα τον περασμένο Δεκέμβριο. 


Λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά όπως έγινε γνωστό, την επάνοδο της "Hellenic Steel" σε αναπτυξιακή πορεία θα αναλάβει ως επενδυτής εταιρεία των ΗΠΑ με συναφή δραστηριότητα.

Την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης και την κατάθεση, σήμερα, του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στη διάρκεια σημερινής επίσκεψης στην Πάτρα, όπου εγκαινιάστηκε έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), με θέμα τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής και με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του φορέα το 1918. Την έκθεση συνδιοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας ο ΣΕΒΠΔΕ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χαλυβουργίας, η οποία ιδρύθηκε το 1963 και κατέχει ευνοϊκή γεωγραφική θέση, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και μόλις έξι χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της 83ης Διεθνούς 'Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τοσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κ.Πιτσιόρλας, είχαν τότε επισημάνει ότι αναμένονται θετικές προοπτικές για το χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, όσο και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Υπενθυμίζεται ότι ως σύμβουλος των εκκαθαριστών της εταιρείας για τη διαδικασία πώλησης ενεργεί η Deloitte Business Solutions Α.Ε. 

Η περιπέτεια για τη εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη χαλυβουργία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο βασικός μέτοχός της, η ιταλική ILVA, ετέθη σε ειδική διαχείριση από το Δημόσιο της γείτονος, ύστερα από πολύχρονη δικαστική περιπέτεια, συνεπεία περιβαλλοντικού σκανδάλου στον Κόλπο του Τάραντα. Από το σχέδιο διάσωσης της ILVA που «έπεσε στο τραπέζι» είχαν τότε εξαιρεθεί όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες, μεταξύ των οποίων και η "Hellenic Steel", η οποία είχε οφειλή 60 εκατ. ευρώ προς τη μητρική της, την ILVA. Ετσι, οι διαχειριστές που όρισε το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. Πράγματι, το φθινόπωρο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 2190/1920 και ενάμιση μήνα μετά -τον Δεκέμβριο- έκλεισε το εργοστάσιό της.

Η Ελληνική Εταιρία Χάλυβος Α.Ε ιδρύθηκε πριν από περίπου 55 χρόνια, με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή προϊόντων έλασης και χαλύβδινων φύλλων, με τον μη επιχρισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης ή γαλβανισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης και το λευκοσίδηρο ηλεκτρόλυσης να αποτελούν βασικά προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις της, αλλά και η γεωγραφική της θέση, που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής δια του οδικού δικτύου, δια θαλάσσης και σιδηροδρόμου, είχαν και στο παρελθόν προσελκύσει το ενδιαφέρον πιθανών επενδυτών από διάφορες χώρες, χωρίς όμως αίσιο αποτέλεσμα για την εταιρεία. 

Με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση εταιρείας, που είχε δημοσιευτεί στις 14 Δεκεμβρίου του 2017, η "Hellenic Steel" εδρεύει σε οικόπεδο 979.545 τ.μ., με καλυμμένη επιφάνεια 107.486 τ.μ και διαθέσιμο τον υπόλοιπο χώρο, π.χ., για την πιθανή ανάπτυξη συμπληρωματικών εγκαταστάσεων καθετοποίησης ή την κατασκευή εγκαταστάσεων logistics για την εξυπηρέτηση των αγορών ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής (χρησιμοποιώντας την εγγύτητα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μέσω αναβάθμισης των υφιστάμενων σιδηροδρομικών συνδέσεων).