Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Στην κρισιμότερη φάση εισέρχεται η έρευνα υδρογονανθράκων στην Κύπρο - Η Τουρκική "ασφυξία" και ο ρόλος των Αμερικανών

Με το θερμόμετρο να διατηρείται  σταθερά σε υψηλά επίπεδα, στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, σηματοδοτώντας  σημαντικές εξελίξεις – με ποικιλία αστάθμητων παραγόντων -  σε ότι αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ενισχυμένες πιθανότητες εξεύρεσης αξιόλογων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10 αυξάνει σημαντικά την βαρύτητα του εν λόγω οικοπέδου, ενώ ταυτόχρονα μια θετική έκβαση των ερευνητικών γεωτρήσεων της Exxon Mobil δημιουργεί προηγούμενο στην ΑΟΖ της Κύπρου, με ευρύτερη σημασία, συνεκτιμώντας το ειδικό βάρος που διακρίνει την αμερικανική εταιρεία.
Εν πλω για Λεμεσό το γεωτρύπανο της Exxon Mobil
Ειδικότερα, το υπερατλαντικό ταξίδι του γεωτρύπανου του ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil, "Stena Icemax", έχει ήδη ξεκινήσει με τον απόπλου του, από το Las Palmas κοντά στις Καναρίους Νήσους και οι δυο παράλληλες κινήσεις πλοίων του 6ου Στόλου και της ναυτικής οδηγίας (Navtex) της Λευκωσίας, δείχνουν σαν συντονισμένες κινήσεις αποφασιστικού μηνύματος.
Το "Stena Icemax" έχει ξεκινήσει από τις 29 Οκτωβρίου το ταξίδι του κι όπως δηλώνεται μέσω του Marine Traffic, υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει τη Λεμεσό την ερχόμενη Κυριακή 11 του μηνός ή το πολύ τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. 
Αφού γίνει ο πρώτος εφοδιασμός και κυρίως αφού επιβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που θα ασχοληθεί με την γεώτρηση – τώρα έρχεται με το προσωπικό που αφορά το ίδιο το πλοίο – θα βάλει πλώρη για τον στόχο Δελφίνη στο τεμάχιο 10.
Στρατιωτικός συνωστισμός στην περιοχή
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κυριότερη εξέλιξη με "άρωμα ενέργειας" είναι η πολυήμερη πολυεθνική άσκηση που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Για τους σκοπούς της άσκησης, η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε με NAVTEX τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου και αναμένεται σύντομα – 15 Νοεμβρίου – να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil  (σε κοινοπραξία με την αραβικών συμφερόντων Qatar Petroleum).
Όλη αυτή η στρατιωτική κινητικότητα αναδεικνύει τη γεωστρατηγική αξία που έχει συνολικά η περιοχή για την προώθηση συγκεκριμένων σχεδιασμών από πλευράς μεγάλων και μικρότερων παικτών της διεθνούς σκακιέρας, με σημαντικούς απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες. Με μια πρώτη ματιά, κατανοείται πως η έρευνα υδρογονανθράκων εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ την ίδια στιγμή η όποια έκβαση των πραγμάτων αναμένεται να έχει σοβαρές επιδράσεις και επιπτώσεις σε άλλα θέματα (βλ. κυπριακό, ΑΟΖ, Αιγαίο, ενεργειακή ασφάλεια).
Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της προσβλέποντας μερίδιο από την πίτα
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παζαρέψει πολύ σκληρά τα συμφέροντά της, με φόντο τις ευρύτερες αναδιατάξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και γενικότερα.
η Τουρκία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, και ως συνοδεία αφενός του σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός», που έστειλε προ δεκαημέρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες, αφετέρου ως συνοδεία του γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής»), που λέει ότι ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στα βόρεια της Κύπρου (στον Κόλπο της Αττάλειας).
Οι προθέσεις της Τουρκίας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η περιοχή που έχει επιλέξει η Τουρκία να στείλει το Μπαρμπαρός δεν είναι τυχαία καθώς το τούρκικο ερευνητικό σκάφος έχει αγκυροβολήσει στο λεγόμενο Τριεθνές. Είναι το σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου – και η ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Γίνεται σαφές πως οι κινήσεις της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και συνολικότερα, έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία και σημασία, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε τις προθέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου να οριοθετήσουν ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των πολιτικών ηγεσιών κατά την πρόσφατη τριμερής συνάντηση.
Οι κινήσεις της Τουρκίας φαίνεται να στοχεύουν στο να καταστήσουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως σε ότι αφορά Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει κάτι χωρίς να έχει λόγο και η ίδια, ή διαφορετικά χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα δικά της ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως η ίδια τα προσδιορίζει. Για του λόγου το αληθές ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εχθές πως «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ προσπάθειες εξόρυξης φυσικών πόρων  στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποκλείουν εμάς και την ‘Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’», όπως μεταδίδει το τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Τέλος, έχει αξία να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης και του Νείλου στην Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζονται σε περίπου 9350 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Την τελευταία δεκαετία οι ανακαλύψεις που έγιναν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι περίπου 2500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.