Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Απάντηση Σταθάκη στον Λακκοτρύπη: Ας προχωρήσουμε σε μια «δεύτερη Αριάδνη» που θα προωθήσει το καλώδιο Κρήτη – Κύπρος

Απαντητική επιστολή στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη έστειλε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σχετικά με την εξέλιξη και την τύχη του έργου PCI Αττική –Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ.


Είχε προηγηθεί η επιστολή Λακκοτρύπη, όπου ο Κύπριος υπουργός ζητούσε από τον Έλληνα ομόλογό του να μη σταθεί εμπόδιο και να συνδράμει στην προσπάθεια της Κύπρου να άρει την ενεργειακή της απομόνωση. Ουσιαστικά ο κ. Λακκοτρύπης ζητούσε από την Ελληνική πλευρά να βρεθεί λύση στο γνωστό θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με τη συνεργασία ΑΔΜΗΕ και Euroasia για τις διασυνδέσεις Κρήτης - Αττικής και Κρήτης - Κύπρου, και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο το PCI και η προοπτική να διασυνδεθεί η κυπριακή αγορά ενέργειας με την Ελλάδα και κατ᾽επέκταση με τις υπόλοιπες αγορές ενέργειας της Ευρώπης.
Όπως επεσήμαινε ο κ. Λακκοτρύπης μετά τις αποφάσεις της ΡΑΕ με τις οποίες ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης του κομματιού Κρήτη - Αττική, η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη” η Κυπριακή πλευρά «προβληματίζεται λόγω του κινδύνου το σκέλος του έργου Κρήτη - Αττική να μην μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι διασυνοριακού χαρακτήρα εάν δεν παρουσιαστεί ενώπιον των Ευρωπαϊκών θεσμών ως ενιαίο έργο της διασύνδεσης Κύπρου – Αττικής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή του ο κ. Σταθάκης διατυπώνει την σταθερή επιχειρηματολογία της χώρας μας ότι οι αποφάσεις ανάθεσης στην «Αριάδνη» κινήθηκαν απολύτως μέσα στη νομιμότητα και στα συμφωνηθέντα, μεταξύ των οποίων είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τουλάχιστον το 51% στην εταιρεία κατασκευής της διασύνδεσης.
Προτείνει, δε, στον κ. Λακκοτρύπη, να υπάρξει πρωτοβουλία κυβερνήσεων, ρυθμιστών και διαχειριστών για την προώθηση και του σκέλους Κρήτη - Κύπρος, "φωτογραφίζοντας" κατά κάποιο τρόπο τη δημιουργία ενός δεύτερου SPV (μιας δεύτερης «Αριάδνης») που θα αναλάβει την χρηματοδότηση και κατασκευή του κομματιού Κρήτη – Κύπρος.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης, θα επιταχυνθούν και τα δύο έργα, και θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.
Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης υπενθυμίζει ότι τα τρία σκέλη του έργου (Αττική – Κρήτη, Κρήτη – Κύπρος, Κύπρος – Ισραήλ) έχουν διαφορετικό βηματισμό, μελετητική ωριμότητα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Προτείνει, δε, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, οι διαχειριστές και οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών πρωτοβουλίες για τη μελετητική ωρίμανση του έργου.
Ας σημειωθεί ότι το αδιέξοδο ανάμεσα στην Κομισιόν και τη χώρα μας για το καλώδιο Αττική – Κρήτη παραμένει, ενώ από την πλευρά της η ΡΑΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει κανονικά στις επόμενες κινήσεις της παρά τη διαφωνία της Κομσιόν.