Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Μπλοκάρει επενδύσεις η καθυστέρηση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ

Καθυστερεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% των μετοχών του ελληνικού διαχειριστή από τη κοινοπραξία της ιταλικής Snam με την ισπανική Enagas και τη βελγική Fluxys.




Παρά το γεγονός ότι η εξαγορά έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Απρίλιο και έχει εγκριθεί η προσφορά ύψους €535 εκατ. της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. για την πώληση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες μπλοκάρουν και την καταβολή του τιμήματος αλλά και τις επενδύσεις που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσει η κοινοπραξία ύψους 330 εκατ. ευρώ.
Μία από τις εκκρεμότητες είναι ο πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, ο οποίος ενδέχεται να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκτός από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, υπάρχουν και άλλα γραφειοκρατικά στάδια , απαραίτητα για τη μεταβίβαση, που ακόμα εκκρεμούν. Ωστόσο, η αγοραπωλησία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018 και η οικονομική συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις αρχές του 2019, βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Οι επενδύσεις των νέων αγοραστών
H κοινοπραξία της ιταλικής Snam με την ισπανική Enagas και τη βελγική Fluxys σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ ως το 2023 στις υποδομές του ΔΕΣΦΑ, αλλά αναμένει να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινοπραξία έχει επιλέξει ήδη τον Ιταλό διευθύνοντα σύμβουλο που θα αναλάβει τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου προγραμματίζει τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.