Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Παρουσία του Α. Τσίπρα, εγκαίνια στις 22 Νοεμβρίου για την 3η δεξαμενή στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ

Εγκαίνια πρόκειται να κάνει, κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Νοεμβρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, η 3η δεξαμενή στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ. 



Στην ουσία με τη λειτουργία του έργου παύει να υπάρχει πίεση ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, γι’ αυτό εξάλλου και φέτος η ΔΕΠΑ δεν “έκλεισε” επιπλέον καράβι σε περίπτωση κρίσης. Ταυτόχρονα η 3η δεξαμενή ανοίγει νέους ορίζοντες και δυνατότητες προκειμένου φυσικό αέριο τρίτων χωρών να κατευθυνθεί προς εκείνες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη ρωσική Gazprom.
Η καινούργια δεξαμενή, ύψους 98 εκατ ευρώ, είναι χωρητικότητας 95.000 κ.μ, αυξάνει τη συνολική χωρητικότητα της Ρεβυθούσας στα 225.000 κ.μ., και προφανώς ανοίγει νέες δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, τα οποία μέχρι σήμερα εισάγουν μόνο από τη Ρωσία.  Μέχρι πρότινος τα καράβια που μπορούσαν να ελλιμενιστούν στη Ρεβυθούσα ήταν μέχρι 150.000 κ.μ., ενώ πλέον η αναβάθμιση σημαίνει δυνατότητα ελλιμενισμού και πλοίων έως 250.000 κ.μ.
Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας περιλαμβάνει την αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης LNG από 1.000 σε 1.400 κυβικά LNG/ώρα καθώς και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού. Στην ουσία, με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης η δυναμικότητα του συστήματος σε ετήσια βάση θα ανέλθει στα 7 δισ. κυβικά ετησίως, εκ των οποίων τα 5 δισ. θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τα Βαλκάνια και τα 2 δισ. προς την ελληνική αγορά. Το κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στα 147 εκ. ευρώ και καλύφθηκε με επιχορηγήσεις, δανεισμό από την ΕΤΕΠ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΔΕΣΦΑ, η νέα Ρεβυθούσα θα είναι σε θέση να καλύψει το 30% των αναγκών σε εισαγωγές των χωρών των Βαλκανίων μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Ταυτόχρονα, και σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αναζητούν πύλες εισόδου προς την Ευρώπη του δικού τους σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η Ρεβυθούσα μπορεί να επιτελέσει αυτόν ακριβώς το ρόλο. Το ίδιο ισχύει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και για το αέριο από τις πλούσιες πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή του Ισραήλ και της Κύπρου.
Πρόσφατα  επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις κατασκευής της Ρεβυθούσας Αμερικανοί αξιωματούχοι, θέλοντας να πληροφορηθούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για εισαγωγή φορτίων από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ  και της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Cheniere που είναι και ο νούμερο ένα εξαγωγέας φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά αυτό καθ’ εαυτό το έργο, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και η κατασκευή  της 3ης δεξαμενής, ξεκίνησε το 2011 για να ανατεθεί από το ΔΕΣΦΑ σε εργολάβο το 2013 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015. Το έργο είχε αρχικά ανατεθεί από το ΔΕΣΦΑ σε εργολάβο το 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2015.