Eπειδή τα διαθέσιμα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων είναι πεπερασμένα, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση από τον ίδιο τον προϋπολογισμό
Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας καθώς είναι πλέον σαφές, πως η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ανακοινωθεί, δεν θα είναι αρκετή ούτε καν για να γίνει αντιληπτή η ύπαρξη τους, εντός ολίγου, με τον ρυθμό που εξείσσονται τα πράγματα.
Οι ρήτρες αναπροσαρμογής που περιέχουν πλέον τα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, θα οδηγήσουν σε υπερδιπλασιασμό τους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αρχίσει να αναζητεί κονδύλια για να αυξήσει περαιτέρω τις επιδοτήσεις και επειδή τα διαθέσιμα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων είναι πεπερασμένα, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση από τον ίδιο τον προϋπολογισμό.
Το υπουργείο Οικονομικών επί του παρόντος ανθίσταται σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική, όμως όλα δείχνουν πως τελικώς δεν θα αποφευχθεί, πολύ δε περισσότερο, που οι τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν πως κρίση τιμών ενέργειας θα συνεχίσει να κλιμακώνεται και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο με διάφορες μορφές από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η άνοδος των τιμών σε όλη την Ευρώπη και ο νέος γερμανικός "εκβιασμός"
Στόχος της κυβέρνησης όπως τον περιγράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είναι «να μην επιβαρυνθούν βάναυσα» οι καταναλωτές.
Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό, όταν η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος έχει ξεπεράσει το φράγμα των 250 ευρώ/MWh και καθημερινά καταρρίπτει ένα νέο ρεκόρ.
Σήμερα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος είναι στα 276,47 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 9% σε σχέση με την χθεσινή η οποία ήταν επίσης αυξημένη κατά 7% σε σχέση με την προχθεσινή. Βεβαίως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πλην της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουλγαρική αγορά η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι σήμερα στα 252,96 ευρώ/MWh, στη Σερβική στα 266,67 ευρώ/MWh στη Ρουμανική στα 252,96 ευρώ/MWh στην Κροατική στα 246,86 ευρώ/MWh, στην Ιταλική στα 247,47 ευρώ/MWh.
Την ίδια ώρα στη Γερμανική αγορά που είναι η δεύτερη φθηνότερη της Ευρώπης, η μέση χονδρική τιμή είναι στα 139,90 ευρώ/MWh, γεγονός που υπογραμμίζει τα περιθώρια ανταγωνιστικότητας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την άνεση που διαθέτει για να συνεχίσει να πιέζει την Gazprom ως προς την πιστοποίηση του Nord Stream 2 τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022.
Ζόρια από τον Δεκέμβριο
Με δεδομένο λοιπόν ότι η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πλέον εκτιμάται πως ακόμη και αν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα ξαναπέσουν στο επίπεδο των 20 ευρώ/MWh που ήταν στις αρχές του 2021, το πρόβλημα διαχείρισης για την κυβέρνηση μεγαλώνει.
Η χονδρική τιμή του ρεύματος πολύ δύσκολα θα επανέλθει στα 50-60 ευρώ/MWh και σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα μόνιμο πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας που πλέον θα αφορά τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίζει επ΄ άπειρο με αυξανόμενες επιδοτήσεις.
Επί του παρόντος οι σκέψεις για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδότησης του ρεύματος παραμένουν στα συρτάρια και ο κ. Σκρέκας εξηγεί πως ο καλπασμός της χονδρικής τιμής, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί χρησιμοποιούν σήμερα το φυσικό αέριο που προμηθεύτηκαν με συμβόλαια του Οκτωβρίου, όταν οι τιμές είχαν φθάσει στο ρεκόρ των 116 ευρώ/MWh και ότι τον επόμενο μήνα τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα.
Όμως η πραγματικότητα διαψεύδει τις ελπίδες, αφού χθες η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε και πάλι τα 100 ευρώ/MWh κάτι που προοιωνίζεται αντίστοιχα ύψη τιμών ηλεκτρισμού και για τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η παραδοχή πως η μέση τιμή του Νοεμβρίου θα είναι στα 200 ευρώ/MWh που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της επιδότησης των 40 ευρώ να έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα.
www.worldenergynews.gr