Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Σε αντεπίθεση ο πετρελαϊκός κλάδος ενόψει της κλιματικής συνόδου COP26

Η φετινή διάσκεψη COP26 έχει πολλές διαστάσεις, από την ανεπάρκεια της κλιματικής πολιτικής ως τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση και όλα τα επιμέρους θέματα στο εσωτερικό τους.




Μια από αυτές τις διαστάσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία και έχει τίτλο "η μεγάλη αντεπίθεση των πετρελαιοπαραγωγών".

Φαίνεται πως τα πετρελαϊκά κράτη και οι απανταχού πετρελαϊκές, δημόσιες και ιδιωτικές, βρήκαν επιτέλους το "πάτημα" που αναζητούσαν ώστε να εναντιωθούν στην καθιερωμένη ενεργειακή πολιτική. Η σημερινή ενεργειακή κρίση με τις υψηλές τιμές έχει πολλά αίτια, όμως δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ένα βασικό αίτιο είναι η χρόνια υποεπένδυση στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Με τη σειρά της οφείλεται στη δυσκολότερη αδειοδότηση, την έλλειψη χρηματοδότησης υπό το βάρος των κριτηρίων ESG, την πανδημία και σε άλλους παράγοντες.

Το πιο βασικό επιχείρημα των πετρελαϊκών είναι ότι δεν μπορείς να παρέμβεις στην προσφορά ενός προϊόντος εφόσον υπάρχει ισχυρή ζήτηση, διότι θα βρεθείς αντιμέτωπος με υψηλές τιμές και ανώμαλες περιόδους απότομων αυξομειώσεων στην αγορά. Αυτό ακριβώς είναι που έκαναν μέχρι τώρα οι απανταχού κυβερνήσεις, ιδίως στη Δύση, καθώς επιδίωκαν γρήγορα οφέλη σε όρους απανθρακοποίησης.

Οι πετρελαϊκές τονίζουν ότι η όλη διαδικασία συμβαίνει υπερβολικά γρήγορα και εν τέλει θα βλάψει και την ίδια τη μετάβαση, όπως και την πίστη των ανθρώπων προς αυτή.

Η τακτική των κυβερνήσεων, σύμφωνα με φιλοπετρελαϊκούς κύκλους και όχι μόνο, είναι λανθασμένη διότι απλά μετατοπίζει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων από τα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών που νοιάζονται για το περιβαλλοντικό προφίλ τους προς τα χέρια μικρότερων ιδιωτικών και μεγάλων κρατικών εταιρειών που δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς. Σε όρους εκπομπών CO2 δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που τονίζεται τελευταία είναι ότι η μείωση των εκπομπών του πετρελαϊκού τομέα είναι πιο εύκολη σε πρώτη φάση αν εστιάσει στην έκλυση μεθανίου, ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που απελευθερώντεται κατά την παραγωγή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεχνολογικές λύσεις για τον περιορισμό του ώστε να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα, όμως δεν προχωρούν επαρκώς.

Όπως και να χει, οι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι, καθώς κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ τα χουν βρει σκούρα λόγω των υψηλών τιμών στα πρατήρια και κυρίως λόγω των εκτιμήσεων ότι οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά επί μακρόν. Φαίνεται αυτό από τις εκλήσεις αρκετών κρατών-καταναλωτών προς τον ΟΠΕΚ για άνοδο της παραγωγής.

Τα παραπάνω συνθέτουν ένα ενδιαφέρον παζλ ενόψει της κλιματικής διάσκεψης, αλλά και της χειμερινής περιόδου.