Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

COP26: Δέσμευση 19 χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση παραγωγής ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό

Τουλάχιστον 19 χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεσμεύονται να βάλουν τέλος έως τα τέλη του 2022 στη χρηματοδότηση στο εξωτερικό προγραμμάτων παραγωγής ορυκτών καυσίμων χωρίς τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, μεταξύ των οποίων μεγάλοι επενδυτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.



"Η επένδυση σε προγράμματα, που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα και δεν συνδυάζονται με συστήματα δέσμευσης άνθρακα, περιλαμβάνει όλο και περισσότερο κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους", αναφέρει η κοινή διακήρυξη των χωρών αυτών που δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη.

Οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) συμφώνησαν πρόσφατα να σταματήσουν να υποστηρίζουν προγράμματα για σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Λονδίνου, περιλαμβάνει για πρώτη φορά το αέριο και το πετρέλαιο και υπόσχεται να ανακατευθύνει τα χρήματα αυτά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Οφείλουμε να θέσουμε τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις στην καλή πλευρά της Ιστορίας. Το να βάλουμε τέλος στις διεθνείς χρηματοδοτήσεις όλων αυτών των προγραμμάτων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον στόχο του έως 1,5 βαθμού Κελσίου υπερθέρμανσης της συμφωνίας του Παρισιού", σχολίασε ο Βρετανός υφυπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Χαντς.

Ανάμεσα στις χώρες που υπογράφουν τη δέσμευση είναι η Δανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία, η Γκάμπια, η Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Μάρσαλ, συν πέντε αναπτυξιακοί θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανατολικής Αφρικής.

Η συμφωνία επιτρέπει εξαιρέσεις σε απροσδιόριστες "περιορισμένες" περιπτώσεις, οι οποίες, όπως αναφέρεται, πρέπει να συνάδουν με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για υπερθέρμανση έως 1,5 βαθμού Κελσίου.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη επένδυαν όλες μαζί σχεδόν 18 δισεκ. δολάρια κατά μέσο όρο κάθε χρόνο σε διεθνή προγράμματα ορυκτών καυσίμων από το 2016-2020, σύμφωνα με μια ανάλυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Oil Change.

Όμως σε αυτές δεν περιλαμβάνεται καμία ασιατική χώρα. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι μεγαλύτερες υποστηρίκτριες στη G20 προγραμμάτων παραγωγής ορυκτών καυσίμων, με το μεγαλύτερο μέρος από την υποστήριξη αυτή να πηγαίνει σε προγράμματα πετρελαίου και αερίου. Οι χώρες αυτές έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν τη χρηματοδότηση στο εξωτερικό για τον άνθρακα, μια δέσμευση που ανέλαβαν όλες οι χώρες της G20.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)