H έντονα διορθωτική κίνηση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στο ελληνικό χρηματιστήριο και προήλθε από την βεβιασμένη δημοσιοποίηση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha ανέτρεψε την ανοδική και σταθερή τάση του.
Θα γίνει βέβαια προσπάθεια για να επανέλθει το κλίμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν αγορές στην Πειραιώς και την Eθνική την Παρασκευή 21/5, όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς η αύξηση της Alpha είναι μπροστά και στην συνέχεια θα υπάρχει και η εισαγωγή των νέων μετοχών στο σύστημα.
Για τον λόγο αυτό οι ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές ενισχύουν την αξιοπιστία τους καθώς οι εταιρίες αυτές έχουν ισχυρά δεδομένα και δεν έχουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Όπως φάνηκε και από την συνεδρίαση της Παρασκευής η Motor Oil με αγοραστές από το εξωτερικό έκλεισε ανοδικά ενώ και τα ΕΛΠΕ μείωσαν τις απώλειες τους διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος από την τελευταία άνοδο.
Όπως βέπουμε και από τον παρακάτω πίνακα η Motor Oil έχει τον χαμηλότερο P/E για το 2021 και 2022 και ακολουθούν τα ΕΛΠΕ.
Η εικόνα για τα διυλιστήρια έχει αλλάξει καθώς αναμένεται βελτιωμένη κερδοφορία λόγω αύξησης των περιθωρίων κέρδους στην διύλιση αλλά και λόγω των συγκροτημένων επενδυτικών πλάνων στις ΑΠΕ.
Παράλληλα υπάρχουν και τα σχέδια του υδρογόνου με το White Dragon. Τα EΛΠΕ έχουν δημοσιοποιήσει αρκετά από τα σχεδιά τους, η Motor Oil από την πλευρά της λίγα ως ελάχιστα.
Επίσης η Motor Oil με 1,5 δισ κεφαλαιοποίηση έχει σημειώσει περιορισμένη συγκριτικά ανάκαμψη από τα χαμηλά της περιόδου του COVID, έχοντας πλέον μικρότερη κεφαλαιοποίηση από άλλες ενεργειακές. Τα ΕΛΠΕ έχουν ανέβει στα 1,9 δισ ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς και με καλύτερη εικόνα της πετρελαϊκής αγοράς να διαφαίνεται αλλά και τις αμερικανικές πετρελαϊκές να έχουν ανακάμψει η Motor Oil θα πρέπει να ανακτήσει και αυτή τμήμα της χαμένης κεφαλαιοποίησης από τα υψηλά της.
Παράλληλα η ΔΕΗ δείχνει να αντιδρά στην διόρθωση, καθώς η αγορά έχει στραμμένα τα βλέμματα στην διαδικασία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και στην αποτίμηση που θα λάβει, η οποία δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις.
Η Μυτιληναίος δείχνει μεγάλη αντοχή παρά τα μεγάλες υπεραξίες από τα 10 ευρώ, στοιχείο που σημαίνει ότι διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα για την εταιρία στους επενδυτικούς κύκλους σε σχέση με αυτήν που είχαμε μέχρι σήμερα.
Η εβδομάδα που πέρασε ανέδειξε και το ενδιαφέρον για τον Τιτάνα, που ευνοείται από τα μεγάλα πλάνα υποδομών στις ΗΠΑ και το Πακέτο Ανάκαμψης στην Ελλάδα
Ο αστάθμητος διεθνής παράγοντας
Ο διεθνής παράγοντας όπου το volatility αυξάνεται θα είναι καθοριστικός για την πορεία της ελληνικής αγοράς με δεδομένο ότι οι βαθμοί ευαισθησίας στα διεθνή Funds θα είναι αυξημένοι. Η Goldman αύξησε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P στα 193 δολάρια από 181 για το 2021, διατηρώντας στις 4.300 τον στόχο και στις 4.600 το 2022.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο strategist David Kostin ο ρυθμός ανάπτυξης κορυφώνει και αυτό σημαίνει ότι η πορεία της αγοράς θα μετριαστεί, αλλά οι μετοχές θα παραμείνουν εκλυστικές σε σχέση με ομόλογα και cash.
Mε το 95% των εταιριών του S&P να έχει δημοσιοποιήσει αποτελέσματα η αύξηση εσόδων έφτασε το 10,7% για το α΄τρίμηνο του 2021 που είναι και η μεγαλύτερη από το γ τρίμηνο του 2011 (12,5%) σύμφωνα με την FACTSET.
Στα κυριότερα γεγονότα που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις για την εβδομάδα που ξεκινά αφορούν την προσωπική δαπάνη για τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τις παραγγελίες των κεφαλαιουχικών αγαθών και τις πωλήσεις κατοικιών, ρόλο σημαντικό επίσης θα παίξουν και οι δηλώσεις μελών της δίοικησης της FED.
Τα futures ξεκινούν την εβδομάδα οριακά αρνητικά.
Οι αποτιμήσεις της BETA
Η Alpha Bank μπαίνει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου αναζητώντας το επόμενο χρονικό διάστημα κεφάλαια έως 800 εκατ. ευρώ.
Η φήμη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην Αγορά και ένταση της μεταβλητότητας από το ξεκίνημα της ημέρας καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της Αύξησης. Η διαχειριστική προτεραιότητα ήταν η διαφύλαξη του κεφαλαίου και ο περιορισμός της έκθεσης στον τραπεζικό κλάδο (ακόμα και από την πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς).
Η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές μετοχές, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν μερικούς μήνες. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακά μείωση του βαθμού συσχέτισης το αμέσως προσεχές διάστημα αρχικά των μη τραπεζικών μετοχών και σε δεύτερο χρόνο των άλλων τριών τραπεζών.
Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν το ταμπλό βραχυπρόθεσμα να καταγράψει μια γρήγορη πτώση 60 μονάδων από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας η οποία σε επιμέρους μετοχές αρχίζει να διαμορφώνει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου (ΔΕΗ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος κλπ). Δεδομένης της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που
έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών χρονικά αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020, η έντονα φορτισμένη πωλησιακά εικόνα κάποιων αποτιμήσεων
μάλλον θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία τοποθετήσεων και λιγότερο σαν κάποιο ρίσκο εγκλωβισμού.
Οι μετοχές που έχουν μπροστά τους μερίσματα και θετική προοπτική για την τρέχουσα χρήση θα έχουν και τον πρώτο λόγο στην άνοδο μετά την παύση των ισχυρών ταλαντώσεων και την επιστροφή της αγοράς σε ροή κανονικότητας.
Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο σώμα το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι ταλαντωτές οδεύουν μετά από αρκετούς μήνες σε υποτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση. Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις 825 μονάδες ενώ η ανοδική τάση της Αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις 785 μονάδες.
Στις ανακοινώσεις της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.
www.worldenergynews.gr