Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΕΛΠΕ: Με αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου η ΓΣ για αλλαγή καταστατικού - Το έντονο παρασκήνιο και η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ.

Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 η Γενική Συνέλευση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,5% των μετοχών του Ομίλου. 




Η απόφαση ελήφθη παρότι υπήρχε απαρτία με το 88,95% των μετόχων να παρίσταται.

Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να θεωρεί πως από τη στιγμή που ο νόμος δίνει το δικαίωμα της επιλογής ώστε οι μέτοχοι να επιλέγουν τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. θα ήταν προτιμότερο για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου να ακολουθηθεί αυτή η οδός και όχι να εκλέγονται όλα τα μέλη από τη Γενική Συνέλευση, όπως προτείνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ προς τα ΕΛ.ΠΕ είναι το ελληνικό δημόσιο να ορίζει τα 2/5 των μελών του Δ.Σ., δηλαδή τους τέσσερις από τους 11.

Η πρόταση φαίνεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα λαμβάνοντας υπόψη και την επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης περί απεμπόλησης των δικαιωμάτων του δημοσίου από το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις η πλευρά Λάτση (Paneuropean Oil & Industrial Holdings) είναι πολύ πιθανόν να αποδεχθεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των εργαζομένων, πηγές αναφέρουν πως τελικά αυτή θα περιοριστεί μόνο στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου και όχι στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης των ΕΛΠΕ:

Η σημερινή αναβολή προέκυψε μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στις εισηγήσεις που ετέθησαν για ψηφοφορία.  Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία για να τηρήσει τις προθεσμίες του νόμου ανέβαλε τη Γενική Συνέλευση για τις 28/5, όπως ήταν και το αίτημα του  μετόχου.

  • Οι τροποποιήσεις αφορούν εναλλακτικές επιλογές για τη συμμόρφωση του καταστατικού με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι οποίες επίσης οδηγούν στην πλήρη συμμόρφωση της εταιρίας. Σημειώνεται ότι πέρα της διαφοροποίησης αυτής,  και τυχόν νομικές προσαρμογές στα κείμενα των εισηγήσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμά της, δεν υπάρχει άλλη τροποποίηση στην αρχική εισήγηση της Διοίκησης.
  • Ο νόμος παρέχει  2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του ΔΣ. Tο διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Η Διοίκηση έχει την ευθύνη να προτείνει αλλαγές με τις οποίες εξασφαλίζεται  πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αλλαγές που αποτελούν τις πλέον κατάλληλες για μια εταιρία με δεκάδες χιλιάδες μετόχους.

Η εναλλακτική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ την παραμονή της Γ.Σ 

  • Το ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες ενημέρωσε τη Διοίκηση για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ. Αυτό σημαίνει ότι βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου, για αυτό και η Γ.Σ αναβλήθηκε  για τις 28/5.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο Μετασχηματισμό της εταιρείας

  • Το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ, αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ.   
  • Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό.

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κατά την οποία αναμένεται να εγκριθούν οι αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, προκειμένου αυτό να είναι σύννομο με τις πρόσφατες τροποποιήσεις που επέφερε ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση. 

Πιο συγκεκριμένα η βασικότερη αλλαγή αφορά στην εκλογή των μελών του ΔΣ, τα οποία μειώνονται από 14 σε 11 και εκλέγονται στο σύνολό τους από τη Γενική Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ είναι η Paneuropean, η οποία ελέγχει το 45,47% ενώ το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,477% των μετοχών της εταιρείας. 

Οι τροποποιήσεις στο καταστατικό πραγματοποιούνται προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί στις διατάξεις του νόμου 4706/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και στον νόμο 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. 

Ένα από τα σημεία τριβής με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές, αφορά στο γεγονός ότι προτείνεται η κατάργηση της εκπροσώπησης στο ΔΣ των εργαζομένων, οι οποίοι σήμερα κατέχουν 2 θέσεις. Σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων ορίζονται ως εξής: 7 μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο, 2 μέλη από τη Paneuropean, 2 από την ειδική συνέλευση των μετόχων μειοψηφίας και 2 είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επικρίνει σφόδρα τις προωθούμενες αλλαγές, με την κυβέρνηση να απαντά ότι ο νόμος 4706/2020, με τον οποίο εναρμονίζεται το καταστατικό των ΕΛΠΕ, υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της βουλής, πλην ΚΚΕ. 

Με τις αλλαγές στο καταστατικό ο όμιλος συμμορφώνεται στο νόμο υποχρεωτικής εφαρμογής από τον ερχόμενο Ιούλιο, σύμφωνα με τον οποίο δίνονται δύο επιλογές: είτε το δημόσιο θα επέλεγε τα 2/5 του ΔΣ χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην εκλογή των υπολοίπων είτε τα μέλη του ΔΣ θα επιλέγονταν από τη Γενική Συνέλευση. Στην περίπτωση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων έχει επιλεγεί η δεύτερη λύση. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προχθές από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας κάλεσε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να εξετάσει και να εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο για την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων με σύννομο τρόπο. Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Οικονομικών, ενδεχομένως να ανοίγει ένα παράθυρο για πιθανές αλλαγές τουλάχιστον ως προς το θέμα των εκπροσώπων των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση για την έκτακτη ΓΣ, το ΔΣ προτείνει προς τους μετόχους για έγκριση τις ακόλουθες αλλαγές:

- Παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης ομολογιών με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από το διοικητικό συμβούλιο κατόπιν εξουσιοδότησης της ΓΣ

- Η ΓΣ εγκρίνει την πολιτική καταλληλόλητας των μελών του ΔΣ

-Δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στη ΓΣ με χρήση οπτικοακουστικών μέσων, η δυνατότητα διεξαγωγής της ΓΣ εξολοκλήρου εξ αποστάσεως καθώς και η δυνατότητα κάθε μετόχου να αξιώσει να διεξαχθεί η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη αν κατοικεί σε άλλη χώρα από εκείνη όπου λαμβάνει χώρα η συνέλευση

- Οι αποφάσεις της ΓΣ λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων που εκπροσωπούνται σε αυτή

- Ο πρόεδρος του ΔΣ προβλέπεται να είναι υποχρεωτικά μη εκτελεστικό μέλος και συνακόλουθα αλλάζουν οι προβλέψεις του καταστατικού για τις αρμοδιότητές του

- Ο αριθμός των μελών του ΔΣ ορίζεται σε 11 (από 13) και η εκλογή τους στο σύνολό τους γίνεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Προβλέπεται ότι τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ δεν υπολείπονται του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του. Καταργείται η εκλογή εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ ενώ εισάγεται ποσόστωση τουλάχιστον 25% για την εκπροσώπηση γυναικών. Σημειώνεται ότι στο υφιστάμενο καταστατικό υπάρχει πρόβλεψη εκλογής 7 μελών από το Δημόσιο, 2 από την Paneuropean, 2 από τους εργαζόμενους και 2 από την ειδική συνέλευση των υπολοίπων μετόχων της μειοψηφίας

- Η θητεία των μελών του ΔΣ ορίζεται τριετής αντί για πενταετής

- Εισάγεται η δυνατότητα διεξαγωγής της συνεδρίασης του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη