Μετά την έγκριση της Κομισιόν, τον δρόμο για ψήφιση στη Βουλή πήραν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τη διάσωση της παραγωγικής δραστηριότητας του Πρίνου, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Η τροπολογία υποβλήθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φαρμακευτική κάνναβη. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, και για τα δύο δάνεια θα προηγηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών, έπειτα σχετικά αιτήματα που θα υποβάλει η Energean προς τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Σύμφωνα με το προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, βάσει το οποίου έγινε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών.
Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» καθώς έκρινε ότι η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβαράθρωση των τιμών του «μαύρου χρυσού», λόγω της πανδημίας, επέφερε σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην εκμετάλλευση του Πρίνου. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, που ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου η ελληνική θυγατρική της εταιρείας, το περσινό έτος έκλεισε με λειτουργικές ζημιές ύψους 83,4 εκατ. ευρώ. Για να απορροφήσει σε ένα βαθμό τις λειτουργικές ζημιές από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, η μητρική εταιρεία εισέφερε στην ελληνική θυγατρική το ποσό των 62,4 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της χρονιάς.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, κατά τη διετία 2019-2020 η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Παρά την βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου προβλέπει μία σειρά από σημαντικές διασφαλίσεις – με δεδομένο κατ΄ αρχάς ότι έχει δανειακή μορφή, δηλαδή θα επιστραφεί εντόκως στο ελληνικό Δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, η Energean θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο τέλη για την εγγύηση του εμπορικού δανείου, και φυσικά θα αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα δώσει την χρηματοδότηση.
Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης. Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα επενδυθεί στην βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες διαχειρίζεται, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου, η Energean. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες πρόσθετες υποδομές δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τα έργα αυτά έχουν ως βραχυπρόθεσμο στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή του Πρίνου σε περιβαλλοντικά ουδέτερου. Κάτι που θα επιτρέψει τη διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, άμεση προτεραιότητα με τη λήψη της χρηματοδότησης είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Εψιλον, την οποία η Energean θεωρεί ως μονόδρομο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πρίνου, παράλληλα με την υλοποίηση της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης που έχει προγραμματισθεί, με στόχο τη μείωση στο κόστος λειτουργίας.
Το επόμενο «κύμα» επενδύσεων αφορά την εκτέλεση μιας σειράς από νέα πρότζεκτ, όπως η Μονάδα Διακράτησης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου. Πρότζεκτ που θα καταστήσουν τις εγκαταστάσεις μηδενικών ρύπων, αποτελώντας φυσική συνέχεια του περιορισμού των εκπομπών που επέφερε η πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια του συνόλου της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.