Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Στροφή της Elpedison στη χονδρική του αερίου – Έκλεισε 22 slots στη Ρεβυθούσα για το 2020 – «Βλέπει» την αγορά των Βαλκανίων

Τη στρατηγική επιλογή της διοίκησης της Elpedison να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χονδρεμπορική αγορά αερίου, στην οποία βεβαίως έχει ήδη μπεί την προηγούμενη χρονιά, σηματοδοτεί το γεγονός ότι έκανε αισθητή την παρουσία της στον ετήσιο προγραμματισμό εισαγωγής φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα.

Συγκεκριμένα, στον αρχικό ετήσιο πρόγραμμα εκφορτώσεων για το 2020 που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ και το  οποίο περιλαμβάνει 65 slots, η Εlpedison έκλεισε 22 των 150.000 κυβικών. Το πλήθος είναι σημαντικό (και ενδεικτικό), αν ληφθεί υπόψη ότι 22 φορτία έκλεισε και η «Μυτιληναίος», που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG, ενώ η ΔΕΠΑ έκλεισε 14 slots  από 72 έως 150.000 κυβικά, και η «Ήρων» 7 slots.
Μιλώντας στο energypress ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταρείας Νικόλαος Ζαχαριάδης, επιβεβαίωσε ότι η Elpedison θεωρεί την ενασχόληση με τη χονδρική και τη λιανική αερίου ως ισοσθενή δραστηριότητα με εκείνη της ηλεκτρικής ενέργειας, και ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά που η εταιρεία θα εντείνει σημαντικά την παρουσία της.
Καταλυτική για το άνοιγμα της αγοράς του αερίου υπήρξε η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης και αεριοποίησης της Ρεβυθούσας, η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του LNG σε σχέση με το αέριο των αγωγών, δημιούργησε προοπτικές και ευκαιρίες.
Η Elpedison έχει ως πλεονέκτημα τη λειτουργία των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της που καίνε φυσικό αέριο και συνεπώς έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει με πιο ευέλικτο τρόπο τη διαχείριση των φορτίων LNG που παραλαμβάνει.
Η εταιρεία, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι όμιλοι που εισάγουν και εμπορεύονται αέριο, πέραν της ελληνικής αγοράς, «βλέπει» ως ζωτικό χώρο και τις αγορές των Βαλκανίων. Ήδη πουλάει αέριο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε σχετικά μικρές ποσότητες που στοχεύει να αυξήσει σημαντικά κατά το 2020.
Η Ελλάδα τείνει να γίνει πράγματι ένα hub αερίου για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υποστηρίζει ο κ. Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας ότι έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια την ολοκλήρωση σημαντικών διεθνών έργων διαμετακόμισης αερίου όπως ο TAP, ο ΙGB, αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη στη Νότα Καβάλα.
(energypress)