Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Κ. Σκρέκας Δίνουμε μόνιμες λύσεις στον πρωτογενή τομέα

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει ξεκάθαρα ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η στήριξη των αγροτών είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό το πράγμα προσπαθούμε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (....) προσπαθούμε να δώσουμε μόνιμες λύσεις». 



Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για την τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ το οποίο ψηφίστηκε, βάσει της οποίας αυξάνεται από το 20% στο 75% το ποσοστό πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά στο δίκτυο που θα μπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες που πραγματοποιούν ιδιοπαραγωγή (net metering).
«Εμείς» συνέχισε ο κ. Σκρέκας «βάλαμε σαν στόχο να μειώσουμε μόνιμα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας του αγρότη, να το εκμηδενίσουμε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από βουλευτές της ΝΔ, να μηδενιστεί, να εκμηδενιστεί με μόνιμο τρόπο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και όχι μόνο αυτό, αλλά από ένα σημείο και μετά να έχουν ένα έξτρα εισόδημα το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει να παραμείνουν στα χωράφια, και να μην αδειάσουν τα χωριά μας, αλλά και να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας».
Όπως εξήγησε «μέχρι τώρα το να κατασκευάσει ένας αγρότης ένα φωτοβολταϊκό πάρκο μικρό ή να κάνει μια μονάδα βιοαερίου ένας που είχε μία βοοτροφική μονάδα, αυτό υπήρχε (...) Εμείς τι κάναμε: ΄Εως τώρα υπήρχε η δυνατότητα ένα 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που περίσσευε να μπορεί να το πουλάει στο υπόλοιπο δίκτυο. Αυτό το 20% εμείς το κάναμε 75%».
Αυτό σημαίνει - τόνισε ο κ. Σκρέκας - ότι «ένας αγρότης ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο παράγει για παράδειγμα 100 κιλοβατώρες, κρατάει τις 25 κιλοβατώρες για δική του παραγωγή και έχει μηδενικό κόστος και τις 75 κιλοβατώρες τις πουλάει στο σύστημα και έχει ένα έσοδο».
Επισήμανε ότι «το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι οκτώ στους δέκα αγρότες σήμερα δηλώνουν δύσκολα ή αδύνατον να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δίνοντας τη δυνατότητα να πουλάνε το 75% της ενέργειας που περισσεύει, σημαίνει ότι έχουν ένα έσοδο το οποίο μπορούν να το εγχωρήσουν σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και έτσι αυτό το 75% να αποπληρώνει τη δόση του δανείου και από την πρώτη μέρα το 25% ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο χρησιμοποιούν εκείνοι, να τους έρχεται δωρεάν».
Αρα, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας,- «μιλάμε για μία τομή, μιλάμε για επανάσταση. Χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά, όπως είχαμε εξαγγείλει, την ηλιακή ενέργεια προς όφελος του αγρότη και δίνουμε τα τεχνικά και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε να μπορεί ακόμα και ο αγρότης που σήμερα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κατασκευάσει μόνος του ή δεν είναι εύκολο γιατί δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να έχει τη χρηματοδότηση, η τράπεζα να έχει εξασφάλιση το 75% της ενέργειας που πωλείται, άρα το έσοδο αυτό και με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι αγρότες να μπορέσουν να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό. Μιλάμε για μικρά φωτοβολταϊκά των 5,10,15 KW εγκατεστημένης ισχύος που με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει ο αγρότης σε μόνιμη βάση το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας».
Ενημέρωση των αγροτών σε όλη τη χώρα
Το επόμενο διάστημα, επισήμανε ο κ. Σκρέκας, «θα κάνουμε μια περιφερειακή καμπάνια σε όλη την Ελλάδα, θα πάμε πόρτα - πόρτα, χωριό - χωριό, για να ενημερώσουμε τους αγρότες και να ξεκινήσουν σιγά - σιγά και σε συνεργασία εμείς με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα τους ενημερώσουμε για αυτήν την μεγάλη αλλαγή ώστε να δημιουργηθούν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Υπογράμμισε δε, ότι, «πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώσαμε ένα χρηματοδοτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 250 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση στους αγρότες και στους νέους αγρότες με ευνοϊκούς όρους , όπου και εκεί έχουμε μια συνάντηση με την ΕΤΕπ τις επόμενες μέρες για να τους πούμε αυτή τη νέα εξέλιξη και να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τους αγρότες για να μπορέσουν να κατασκευάσουν πια μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα ή μικρές ΑΠΕ και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει η ροή και ο δρόμος και η πορεία της ελληνικής αγροτιάς από εδώ και στο εξής».
Δίνεται το σήμα ότι θέλουμε επενδύσεις
Ερωτηθείς για το οικονομικό κλίμα και τον προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Σκρέκας είπε πως «για πρώτη φορά τα δεκαετή ομόλογα έχουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού απ' ό,τι τα ιταλικά ομόλογα. Και για φέτος και για του χρόνου συνέχεια οι διεθνείς οργανισμοί αναθωρούν προς τα πάνω τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας» προσθέτοντας πως «για πρώτη φορά έχουμε έναν προϋπολογισμό που ελαφρύνει από τα φορολογικά βάρη τους Έλληνες και τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνει ελαφρύνσεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ κατ' έτος (...) Δίνεται το σήμα ότι εδώ στην Ελλάδα θέλουμε επενδύσεις».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)