Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του αγωγού TAP, κ. Luca Schieppati, την country manager, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, και άλλα μέλη της διοίκησης του αγωγού και ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου.
Η διοίκηση του TAP ενημέρωσε τον υπουργό ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το στάδιο της μηχανικής κατασκευής του αγωγού στη χώρα και ανέλυσε τα επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ζήτησε να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας για την αντιμετώπιση ρυθμιστικών και τεχνικών ζητημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού.
Πρόκειται, όπως πληροφορείται το energypress, για προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο πλαίσιο (που έχει δημιουργηθεί με βάση τα δεδομένα του ΔΕΣΦΑ) και στις προδιαγραφές αδειοδότησης, δεδομένου ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στη χώρα μας Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) αλλά και αγωγός με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, συζητήθηκαν επίσης τα πολύπλευρα οφέλη του έργου:
- Ο TAP είναι μια επένδυση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.
- Στο έργο εργάστηκαν και εργάζονται περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι, με την πλειονότητα των οποίων να προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες.
- Ο TAP έχει προμηθευτεί υπηρεσίες και αγαθά από περισσότερες από 800 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
- Παράλληλα, ο ΤΑΡ ολοκληρώνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, που υλοποιεί στις κοινότητες από τις οποίες διέρχεται, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:
«Η Νέα Δημοκρατία πάντα υποστήριζε αυτή την επένδυση. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο TAP είναι ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, που την μετατρέπει σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Επιπλέον συμβάλλει στους στόχους της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την απανθρακοποίηση της οικονομίας.
Είμαι βέβαιος ότι ο TAP θα λειτουργήσει ως μοχλός προσέλκυσης και άλλων μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στη χώρα».
(energypress)