Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

Σύσκεψη με κεντρικό ζήτημα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.












Στη συνάντηση με τα στελέχη του ΥΠΕΝ συμμετείχε η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (Ξενόφος, Λαμπίρης) αλλά και οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της πώλησης (Ποταμίτης Βεκρής και UBS).

Αυτό που απασχολεί είναι σαφώς να γίνει η ιδιωτικοποίηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει να επιλεγεί το κατάλληλο μοντέλο. Θυμίζουμε ότι έχει μείνει ανολοκλήρωτη από την προηγούμενη κυβέρνηση για χωριστή πώληση μεριδίων στις δύο εταιρείες, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Δικτύων.

Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή για δημιουργία εταιρείας συμμετοχών.
Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται πως θα καταλήξει στην πρώτη επιλογή δεδομένου ότι είναι πιο ώριμη σε επίπεδο προετοιμασίας. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 65% τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα.

Εναλλακτικά ανοιχτό, χωρίς όμως να είναι και το επικρατέστερο σενάριο, παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας holding κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα δημιουργηθούν δύο ή τρεις εταιρείες, εμπορίας, δικτύων ή και διεθνών δραστηριοτήτων.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ να είναι από τους πρώτους που θα προκηρυχθούν εντός του φθινοπώρου με σύντομο και άμεσο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.
(energyin)