Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Πόσο θα επηρεάσει την ελληνική αγορά η απότομη άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου;

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, με άνοδο πάνω από 10%, εξαιτίας των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Aramco στη Σαουδική Αραβία.











Δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα, την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

Το ερώτημα που ενδιαφέρει είναι όμως κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τη τιμή των καυσίμων στη χώρα μας. Το αντίκτυπο της αύξησης της διεθνούς τιμής θα φανεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το πόσο θα επηρεάσει τις τιμές των ελληνικών πρατηρίων.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αναμένονται αυξήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, μέχρι να «φτάσει» το ντόμινο στη χώρα μας, μπορεί να περιοριστεί η ανοδική τάση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, και έτσι να μην επηρεάσει την ελληνική αγορά. 

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως εάν το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, τότε το ελληνικό κοινό θα δει σύντομα αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Παρ΄όλα αυτά είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή πρόβλεψη για το πόσο και εάν θα επηρεαστεί η ελληνική αγορά. Αναμένουμε τις εξελίξεις στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

(energyin)